Información sobre la biblioteca (novedades, recomendaciones, servicios, etc.) así como sobre noticias relevantes en el mundo de la educación.
viernes, 29 de abril de 2022
martes, 26 de abril de 2022
Novetats Hemeroteca. Íber : didáctica de las ciencias sociales, geografía e historia. Abril-Junio 2022. Nº 107
El monogràfic del mes esta dedicat a "Aprender ciencias sociales a través del cómic".
jueves, 21 de abril de 2022
miércoles, 20 de abril de 2022
Novetats Hemeroteca. Tándem : didáctica de la educación física. Abril-Junio 2022. Nº 76
Novetats Hemeroteca. Alambique : didáctica de las ciencias experimentales. Abril-Junio 22. Nº 108
Novetats Hemeroteca. Textos : didáctica de la lengua y de la literatura. Abril-Junio 2022. Nº 96
Ha arribat a la biblioteca del CEFIRE de Valencia un nou número de la revista Textos : didáctica de la lengua y la literatura.
Novetats hemeroteca. Cuadernos de Pedagogía. Nº 530 Abril 2022
Ha arribat a la Biblioteca del CEFIRE de València un nou número de la revista Cuadernos de pedagogía.
El monogràfic del mes es titula: "En sus zapatos".
Com sempre, per a qualsevol consulta vos esperem a la biblioteca del Cefire de València.
Novedades Hemeroteca. Making of : cuadernos de cine y educación. 2022 Nº 166
lunes, 18 de abril de 2022
lunes, 11 de abril de 2022
23 d'abril: Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor
El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial ja que aquest dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i l'Inca Garcilaso de la Vega.
Per açò, la Conferència General de la UNESCO, celebrada a París en 1995, va decidir rendir un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, animant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaer de la lectura i a valorar les contribucions d'aquells que han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat. La UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, així com el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil per la Tolerància.
Encara que, abans de la seua internacionalització per la UNESCO, l'origen del dia del llibre es remunta a 1926 i va nàixer a Espanya. La idea original de la celebració del Dia del Llibre va partir de Catalunya, de l'escriptor valencià Vicente Clavel Andrés, proposant-la a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona en 1923 i aprovada pel rei Alfonso XIII d'Espanya en 1926. El 7 d'Octubre de 1926 va ser el primer Dia del Llibre, poc després, en 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril com a Dia del Llibre, on aquest dia coincideix amb Sant Jordi.
(Text extret pàgina web: https://www.diadellibro.eu/)
Si voleu saber més coses del Primer Dia del Llibre la BNE ha publicat un interesant post sobre l'efemèride.
Ara més que mai cal aprofitar el poder dels llibres. La lectura ens pot ajudar a combatre l'aïllament, reforçar els llaços entre les persones i ampliar els nostres horitzons, al mateix temps que estimula les nostres ments i la nostra creativitat.
Durant el mes d'abril i tot l'any, és fonamental prendre's el temps per a llegir sol o amb els xiquets. El Dia del Llibre és un motiu per a celebrar la importància de la lectura, fomentar el creixement dels xiquets i xiquetes com a lectors i promoure l'amor a la literatura.
En compartir coneixements, lectures i llibres fem comunitat i podem connectar a lectors de tot el món, ajudant-los a pal·liar la soledat
(Text extret pàgina web: https://es.unesco.org/commemorations/worldbookday)
Leer me salvó la vida, escribir le dio un sentido. Jordi Sierra i Fabra, escritor
Algunes idees per a celebrar el dia del llibre
1- Comparteix les cites dels teus autors favorits en Twitter, usa el hashtag #DíadelLibro, i segueix la celebració especial en @UNESCO_és i @diadellibro
2- Descàrrega des d'internet els llibres publicats durant 70 anys en UNESDOC, són gratis!
3- Comparteix la teua passió per un autor determinat i comparteix un dels seus llibres amb la gent al teu voltant.
4- Aprofita aquesta ocasió per a descobrir alguna cosa diferent al que normalment lliges.
5- Mai tires un llibre! Esbrina com fer arribar els teus antics llibres de text i novel·les a escoles i biblioteques de països que hagen patit algun tipus de desastre natura, o participa en xarxes d'intercanvi de llibres o campanyes per a donar-los.
6- Informa't sobre drets d'autor: respectar aquests drets contribueix a la propagació del coneixement i recompensa el treball de creadors i cases editorials.
7- Organitza clubs de lectura en la teua comunitat, en escoles, biblioteques, ales xarxes socials i anima a algun personatge famós en el teu país a implicar-se.
8- Regala un llibre i una rosa a una persona benvolguda.
9- Ajuda al fet que una persona adulta, un xiquet o una xiqueta es convertisca en escriptor o escriptora, il·lustrador o il·lustradora, editor o editora, llibreter o llibretera, bibliotecari o bibliotecària, educador o educadora, traductor o traductora, fotògraf o fotògrafa, periodista, il·lustrador o il·lustradora i sobretot lector o lectora.
Potser us interessen aquests tres post que tenim publicats les Biblioteques de CEFIRE amb materials d’animació lectora:
Recursos educatius per a celebrar el Dia del Llibre
Los 10 mejores recursos educativos para celebrar el Día del Libro
Blog Ayuda para maestros.Los mejores recursos para celebrar el Día del Libro
LEA : plataforma web para la creación de clubes de lectura digitales
Recopilatorio de ideas y recursos para celebrar el Día del Libro
Siete ideas creativas para celebrar el Día del Libro en la escuela
Mitjans de comunicació
-
Espai de divulgació literarària que ens acostarà els escriptors i escriptores valencians, coneixent en profunditat el món de la lectura.
-
Presentadors i presentadores de la casa ens conten quin és el seu llibre de literatura infantil favorit.
À Punt Mèdia. Una habitació propia
La divulgadora literària Irene Rodrigo ens convida a la seua habitació per a parlar sobre llibres i no sobre literatura, perquè dins d'ells està la teua vida
RTVE. La estación azul de los niños
'La estación azul de los niños' es un programa cultural y familiar que Radio 5 de RNE ofrece a los más pequeños. Un tren azulado repleto de entretenimiento y aprendizaje destinado a pasajeros mayores de tres años, ideal para escuchar en familia
Leer es divertido: Clan (RTVE) celebra en abril el mes de la lectura
Youtube Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. Escriptor(e)s en la Biblioteca Valenciana
Enllaços d'interès
viernes, 8 de abril de 2022
Novetats legislatives. 02 - 08 d'abril
jueves, 7 de abril de 2022
Acollida de l'alumnat provinent d'Ucraïna
Una vegada més, per desgràcia, assistim a un conflicte bèl·lic sense sentit, que obliga el desplaçament forçós de moltes persones que han de buscar entorns més segurs on refugiar-se. No és un fenomen nou, ni possiblement serà l'última vegada que ens trobem amb alumnat desplaçat per falta de seguretat en els països d'origen. Ucraïna és un país de l'est d'Europa que, com totes sabem, està travessant una situació insostenible per a la societat civil. És per això que, des dels nostres centres educatius, hem de tractar de facilitar una acollida i una proximitat, el més cuidada possible, a aquestes xiquetes, xiquets i famílies, des de l'empatia amb les circumstàncies que estan vivint.
A més d’aquest document us recordem que teniu un protocol d'acollida per a l'alumnat desplaçat i nouvingut, aprovat per Resolució de 5 de juny de 2018. En aquest document, trobareu les indicacions a seguir per tal de preparar la rebuda i organitzar una resposta a les necessitats de l'alumnat que s'incorpora.
La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme posa també a disposició de la societat algunes eines per a l’acollida lingüística del poble ucraïnés: a la seua pàgina web podeu trobar una guia bàsica de conversa, consells sobre eines de traducció simultània senzilles i pràctiques i, a més, un formulari de voluntariat de mediació lingüística perquè qualsevol persona interessada a col·laborar puga proporcionar les seues dades de contacte per a vehicular necessitats d’interpretació de persones que arriben a la Comunitat Valenciana. A més a més, s'ofereix un servei de traducció de documents al valencià i castellà a les persones refugiades perquè els puguen fer servir per relacionar-se amb les administracions valencianes.
El Ministeri d'Educació també ha publicat una pàgina web per a l’atenció educativa dels desplaçats ucraïnesos.
El passat 2 d'abril es va publicar en el BOE (Annex II) el Pla de Contingència d'Espanya per a l'Atenció Educativa Integral als Estudiants ucraïnesos desplaçats, validat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i els consellers d'Educació de les diferents comunitats autònomes. La primera actuació és l'escolarització immediata dels menors que arriben al nostre país a conseqüència del conflicte. Segons indica el Ministeri, és el cas de 7.100 escolars, el 23% dels quals estan en Infantil, la meitat en Primària, el 25% en l'ESO i el 2% en educació postobligatòria. La seua distribució es concentra a Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia. Per a facilitar la integració i l'acolliment d'aquests estudiants, el text preveu la creació de materials educatius en ucraïnés i en espanyol i la seua posada a la disposició de les comunitats autònomes, així com l'acolliment temporal de docents.
(Text extret: https://www.eldiario.es/internacional/ultima-hora-invasion-rusa-ucrania-directo_6_8873346_1087631.html)
El 8 d'abril el Ministeri d'Educació i Formació Professional va publicar en el BOE una convocatòria de places per a auxiliars de llengua ucraïnesa en centres educatius espanyols per a l'any 2022. La finalitat és donar suport a la integració escolar dels xiquets i xiquetes desplaçats des d'Ucraïna mitjançant auxiliars que es comuniquen en la seua llengua.
Per a més informació sobre vies de solidaritat amb Ucraïna podeu consultar el Portal de Transparència de la Generalitat Valenciana
A les biblioteques dels CEFIRE volem destacar tres referències molt concretes que es troben disponibles en préstec. Esperem que puguen ser del vostre interés
La Biblioteca del CEFIRE d'Elx ha posat a la disposició dels centres educatius de la provincia d'Alacant la Maleta Cultura de la Pau, una col·lecció d'àlbums il·lustrats per a treballar a l'aula la cultura de la pau i la no-violència. Es troba disponible en préstec per als centres educatius interessats, no ho dubteu i acosteu-vos a la Biblioteca del CEFIRE d'Elx. En el següent enllaç podeu consultar la col·lecció de maletes i motxilles viatgeres d'Elx, ¡són fantàstiques!
Arran del treball de la bibliotecària d'Elx, en el CEFIRE València hem iniciat el disseny d'una maleta per a la pau, quan estiga disponible us avisarem. De moment podeu gaudir i fer ús de les maletes viatgeres i baguls d'animació lectora. Temes com la multiculturalitat, els sentiments… també són interessants per a parlar de la pau i la convivència.
Al Cefire Humanìstic i Social han elaborat una sèrie de recursos didàctics entorn del conte: Hola vinc d'Ucraïna amb activitats i jocs per primaria.
I finalment recordar-vos que en la xarxa de Biblioteques de CEFIRE teniu un munt de recursos per a l'aprenentatge del valencià i el castellà, materials per a l'alumnat nouvingut… Acosteu-vos a la vostra biblioteca de CEFIRE més pròxima, som ací per a ajudar-vos.
Enllaços d'interés:
ARASAAC. Tableros de Comunicación: Español - Multilingüe - Ucraniano
Blog Biblioteca del CEFIRE de València. 30 de enero : Día Escolar de la No violencia y la Paz
Blog Srta. Wabisabi. Intervención educativa y recursos para comunicarnos con niños de Ucrania
CEAR. Asilo y refugio: guía de recursos educativos para el profesorado
Junta de Castilla La Mancha. Enlaces para el alumnado ucraniano
Junta de Castilla La Mancha. Recursos para el alumnado ucraniano
Ministerio de Educación. Recursos educativos para los desplazados ucranianos
UNICEF. Guerra en Ucrania : información para centros educativos
UNICEF. Niños desarraigados : lo que pueden hacer los gobiernos locales
miércoles, 6 de abril de 2022
Horari Especial Pasqua Biblioteca del CEFIRE de València
Comencen les merescudes
vacances!
A la Biblioteca del CEFIRE de València us continuarem atenent en aquests dies de descans en un horari especial.
Del 19 d'abril al 22 d'abril us atendrem en horari de matí, de 9 a 14 h.
La Biblioteca tancarà els següents dies festius: 14, 15, 18 i 25 d'abril.
El dia 26 d'abril recuperarem la normalitat i tornarem a obrir en el nostre horari habitual, al matí de 9 a 14 h. de dilluns a divendres i a la vesprada de 16 a 19 h, de dilluns a dijous.
Us esperem!
martes, 5 de abril de 2022
Novetats Hemeroteca. Revista Speak Up. Marzo 2022. Nº 440