jueves, 7 de abril de 2022

Acollida de l'alumnat provinent d'Ucraïna

 

Una vegada més, per desgràcia, assistim a un conflicte bèl·lic sense sentit, que obliga el desplaçament forçós de moltes persones que han de buscar entorns més segurs on refugiar-se. No és un fenomen nou, ni possiblement serà l'última vegada que ens trobem amb alumnat desplaçat per falta de seguretat en els països d'origen. Ucraïna és un país de l'est d'Europa que, com totes sabem, està travessant una situació insostenible per a la societat civil. És per això que, des dels nostres centres educatius, hem de tractar de facilitar una acollida i una proximitat, el més cuidada possible, a aquestes xiquetes, xiquets i famílies, des de l'empatia amb les circumstàncies que estan vivint.


La Conselleria d'Educació ha elaborat un breu document per a ajudar en l'acolliment de l'alumnat ucraïnés nouvingut a les aules valencianes.

A més d’aquest document us recordem que teniu un protocol d'acollida per a l'alumnat desplaçat i nouvingut, aprovat per Resolució de 5 de juny de 2018. En aquest document, trobareu les indicacions a seguir per tal de preparar la rebuda i organitzar una resposta a les necessitats de l'alumnat que s'incorpora.

 

La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme posa també a disposició de la societat algunes eines per a l’acollida lingüística del poble ucraïnés: a la seua pàgina web podeu trobar una guia bàsica de conversa, consells sobre eines de traducció simultània senzilles i pràctiques i, a més, un formulari de voluntariat de mediació lingüística perquè qualsevol persona interessada a col·laborar puga proporcionar les seues dades de contacte per a vehicular necessitats d’interpretació de persones que arriben a la Comunitat Valenciana. A més a més, s'ofereix un servei de traducció de documents al valencià i castellà a les persones refugiades perquè els puguen fer servir per relacionar-se amb les administracions valencianes.

El Ministeri d'Educació també ha publicat una pàgina web per a l’atenció educativa dels desplaçats ucraïnesos.

El passat 2 d'abril es va publicar en el BOE (Annex II) el Pla de Contingència d'Espanya per a l'Atenció Educativa Integral als Estudiants ucraïnesos desplaçats, validat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i els consellers d'Educació de les diferents comunitats autònomes. La primera actuació és l'escolarització immediata dels menors que arriben al nostre país a conseqüència del conflicte. Segons indica el Ministeri, és el cas de 7.100 escolars, el 23% dels quals estan en Infantil, la meitat en Primària, el 25% en l'ESO i el 2% en educació postobligatòria. La seua distribució es concentra a Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia. Per a facilitar la integració i l'acolliment d'aquests estudiants, el text preveu la creació de materials educatius en ucraïnés i en espanyol i la seua posada a la disposició de les comunitats autònomes, així com l'acolliment temporal de docents.

(Text extret: https://www.eldiario.es/internacional/ultima-hora-invasion-rusa-ucrania-directo_6_8873346_1087631.html)

El 8 d'abril el Ministeri d'Educació i Formació Professional va publicar en el BOE una convocatòria de places per a auxiliars de llengua ucraïnesa en centres educatius espanyols per a l'any 2022. La finalitat és donar suport a la integració escolar dels xiquets i xiquetes desplaçats des d'Ucraïna mitjançant auxiliars que es comuniquen en la seua llengua.

Per a més informació sobre vies de solidaritat amb Ucraïna podeu consultar el Portal de Transparència de la Generalitat Valenciana

A les biblioteques dels CEFIRE volem destacar tres referències molt concretes que es troben disponibles en préstec. Esperem que puguen ser del vostre interés

 

La Biblioteca del CEFIRE d'Elx ha posat a la disposició dels centres educatius de la provincia d'Alacant la Maleta Cultura de la Pau, una col·lecció d'àlbums il·lustrats per a treballar a l'aula la cultura de la pau i la no-violència. Es troba disponible en préstec per als centres educatius interessats, no ho dubteu i acosteu-vos a la Biblioteca del CEFIRE d'Elx. En el següent enllaç podeu consultar la col·lecció de maletes i motxilles viatgeres d'Elx, ¡són fantàstiques!

Arran del treball de la bibliotecària d'Elx, en el CEFIRE València hem iniciat el disseny d'una maleta per a la pau, quan estiga disponible us avisarem. De moment podeu gaudir i fer ús de les maletes viatgeres i baguls d'animació lectora. Temes com la multiculturalitat, els sentiments… també són interessants per a parlar de la pau i la convivència.

Al Cefire Humanìstic i Social han elaborat una sèrie de recursos didàctics entorn del conte: Hola vinc d'Ucraïna amb activitats i jocs per primaria. 

I finalment recordar-vos que en la xarxa de Biblioteques de CEFIRE teniu un munt de recursos per a l'aprenentatge del valencià i el castellà, materials per a l'alumnat nouvingut… Acosteu-vos a la vostra biblioteca de CEFIRE més pròxima, som ací per a ajudar-vos.


 
Imagine. John Lennon. UNICEF


Enllaços d'interés:

No hay comentarios:

Publicar un comentario