martes, 16 de abril de 2024

23 d'abril: Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor


El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial ja que aquest dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i l'Inca Garcilaso de la Vega.

Per açò, la Conferència General de la UNESCO, celebrada a París en 1995, va decidir rendir un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, animant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaer de la lectura i a valorar les contribucions d'aquells que han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat. La UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, així com el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil per la Tolerància.

Encara que, abans de la seua internacionalització per la UNESCO, l'origen del dia del llibre es remunta a 1926 i va nàixer a Espanya. La idea original de la celebració del Dia del Llibre va partir de Catalunya, de l'escriptor valencià Vicente Clavel Andrés, proposant-la a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona en 1923 i aprovada pel rei Alfonso XIII d'Espanya en 1926. El 7 d'Octubre de 1926 va ser el primer Dia del Llibre, poc després, en 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril com a Dia del Llibre, on aquest dia coincideix amb Sant Jordi.

(Text extret pàgina web: https://www.diadellibro.eu/)

 

Historia de la celebración del Día Mundial del Libro y del Derecho de Autor. Ministerio de Cultura y Deporte

Si voleu saber més coses del Primer Dia del Llibre la BNE ha publicat un interesant post sobre l'efemèride.

"Els llibres tenen aqueixa capacitat única d'entretindre'ns, d'instruir-nos, de ser alhora l'instrument que serveix per a eixir de si mateix i per a trobar-se amb un autor, una autora, un univers o una cultura, i d'oferir un temps per a submergir-se més profundament en si mateix" (Audrey Azoulay. Directora General de la UNESCO, en el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor de 2020)

És igual el format (paper, llibre electrònic, audiollibre…). Celebreu el Dia del Llibre 2024 començant una nova aventura, viatgeu a través de les pàgines i deixeu-vos portar a altres paisatges, altres vides, altres emocions...

Potser us interessen per aquest dia dos post que tenim publicats les Biblioteques de CEFIRE amb materials d’animació lectora:

 
 
Recursos educatius per a celebrar el Dia del Llibre

 Mitjans de comunicació

Enllaços d'interès

No hay comentarios:

Publicar un comentario