El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial ja que aquest dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i l'Inca Garcilaso de la Vega.
Per açò, la Conferència General de la UNESCO, celebrada a París en 1995, va decidir rendir un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, animant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaer de la lectura i a valorar les contribucions d'aquells que han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat. La UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, així com el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil per la Tolerància.
Encara que, abans de la seua internacionalització per la UNESCO, l'origen del dia del llibre es remunta a 1926 i va nàixer a Espanya. La idea original de la celebració del Dia del Llibre va partir de Catalunya, de l'escriptor valencià Vicente Clavel Andrés, proposant-la a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona en 1923 i aprovada pel rei Alfonso XIII d'Espanya en 1926. El 7 d'Octubre de 1926 va ser el primer Dia del Llibre, poc després, en 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril com a Dia del Llibre, on aquest dia coincideix amb Sant Jordi.
(Text extret pàgina web: https://www.diadellibro.eu/)
Historia de la celebración del Día Mundial del Libro y del Derecho de Autor. Ministerio de Cultura y Deporte
Si voleu saber més coses del Primer Dia del Llibre la BNE ha publicat un interesant post sobre l'efemèride.
"Els llibres tenen aqueixa capacitat única d'entretindre'ns, d'instruir-nos, de ser alhora l'instrument que serveix per a eixir de si mateix i per a trobar-se amb un autor, una autora, un univers o una cultura, i d'oferir un temps per a submergir-se més profundament en si mateix" (Audrey Azoulay. Directora General de la UNESCO, en el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor de 2020)
És igual el format (paper, llibre electrònic, audiollibre…). Celebreu el Dia del Llibre 2024 començant una nova aventura, viatgeu a través de les pàgines i deixeu-vos portar a altres paisatges, altres vides, altres emocions...
Potser us interessen per aquest dia dos post que tenim publicats les Biblioteques de CEFIRE amb materials d’animació lectora:
Los 10 mejores recursos educativos para celebrar el Día del Libro
LEA : plataforma web para la creación de clubes de lectura digitales
Recopilatorio de ideas y recursos para celebrar el Día del Libro
Siete ideas creativas para celebrar el Día del Libro en la escuela
XTEC. Servei Educatiu del Solsonés. Propostes de lectura i recursos didàctics Sant Jordi 2024
Mitjans de comunicació
-
Espai de divulgació literarària que ens acostarà els escriptors i escriptores valencians, coneixent en profunditat el món de la lectura.
-
Presentadors i presentadores de la casa ens conten quin és el seu llibre de literatura infantil favorit.
À Punt Mèdia. Una habitació propia
La divulgadora literària Irene Rodrigo ens convida a la seua habitació per a parlar sobre llibres i no sobre literatura, perquè dins d'ells està la teua vida
Youtubers que parlen de llibres
RTVE. La estación azul de los niños
'La estación azul de los niños' es un programa cultural y familiar que Radio 5 de RNE ofrece a los más pequeños. Un tren azulado repleto de entretenimiento y aprendizaje destinado a pasajeros mayores de tres años, ideal para escuchar en familia
Youtube Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. Escriptor(e)s en la Biblioteca Valenciana
Enllaços d'interès
BEGV. Biblioteques Especialitzades Generalitat Valenciana
Catàleg de Serveis, Recursos i Activitats d’Animació a la Lectura i Foment Lector. Fundació FULL
No hay comentarios:
Publicar un comentario