lunes, 16 de abril de 2018

23 d'abril: Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor



El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial ja que aquest dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i l'Inca Garcilaso de la Vega.

Per açò, la Conferència General de la UNESCO, celebrada a París en 1995, va decidir rendir un homenatge universal als llibres i autors en aquesta data, animant a tots, i en particular als joves, a descobrir el plaer de la lectura i a valorar les contribucions d'aquells que han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat. La UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, així com el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil per la Tolerància.

Encara que, abans de la seua internacionalització per la UNESCO, l'origen del dia del llibre es remunta a 1926 i va nàixer a Espanya. La idea original de la celebració del Dia del Llibre va partir de Catalunya, de l'escriptor valencià Vicente Clavel Andrés, proposant-la a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona en 1923 i aprovada pel rei Alfonso XIII d'Espanya en 1926. El 7 d'Octubre de 1926 va ser el primer Dia del Llibre, poc després, en 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril com a Dia del Llibre, on aquest dia coincideix amb Sant Jordi.
(Text extret pàgina web: https://www.diadellibro.eu/)

















ALGUNES IDEES PER A CELEBRAR EL DIA DEL LLIBRE

1- Comparteix les cites dels teus autors favorits en Twitter, usa el hashtag #DíadelLibro, i segueix la celebració especial en @UNESCO_és i @diadellibro

2- Descàrrega des d'internet els llibres publicats durant 70 anys en UNESDOC, són gratis!

3- Comparteix la teua passió per un autor determinat i comparteix un dels seus llibres amb la gent al teu voltant.

4- Aprofita aquesta ocasió per a descobrir alguna cosa diferent al que normalment lliges.

5- Deixa un llibre en el banc d'un parc, o en el seient del metre, amb una nota que diga “Feliç Dia del Llibre”.

6- Mai tires un llibre! Esbrina com fer arribar els teus antics llibres de text i novel·les a escoles i biblioteques de països que hagen patit algun tipus de desastre natura, o participa en xarxes d'intercanvi de llibres o campanyes per a donar-los.

7- Informa't sobre drets d'autor: respectar aquests drets contribueix a la propagació del coneixement i recompensa el treball de creadors i cases editorials.

8- Organitza clubs de lectura en la teua comunitat, en escoles, biblioteques, i anima a algun personatge famós en el teu país a implicar-se.

9- Regala un llibre i una rosa a una persona benvolguda.

10- Ajuda al fet que una persona adulta, un xiquet o una xiqueta es convertisca en escriptor o escriptora, il·lustrador o il·lustradora, editor o editora, llibreter o llibretera, bibliotecari o bibliotecària, educador o educadora, traductor o traductora, fotògraf o fotògrafa, periodista, il·lustrador o il·lustradora i sobretot lector o lectora.

Potser us interessen aquests dos post que tenim publicats:



Recursos educatius per a celebrar el Dia del Llibre


Enllaços d'interès

No hay comentarios:

Publicar un comentario