viernes, 6 de marzo de 2020

La festa de les Falles


Comença el mes de març i de nou s’acosta una marea fallera a València. Són moltes les escoles que, amb la proximitat de les festes de Sant Josep, planten una falla feta per l’alumnat i el professorat.
És evident que a més de ser un patrimoni cultural, històric i etnològic, la festa de les falles té un innegable valor pedagògic.

Per este motiu hem volgut dedicar un post a aquesta tradició valenciana.


Un treball molt recomanable que reflectix el potencial pedagògic de les falles és el llibre “La falla que no falla”. Els autors proposen experimentar amb la metodologia dels projectes de treball per a treballar les falles en l’àmbit educatiu. És un exemple d’esta metodologia, que pot aplicar-se per a treballar qualsevol tema. Si vos interessa, es troba disponible en préstec en la Biblioteca del CEFIRE de València.






També podeu trobar en les biblioteques de CEFIREs materials sobre les falles, art i cultura valenciana. Feu una ullada a este enllaç!

Tota la ciutat de València es bolca en aquestes festes. Moltes institucions s'impliquen i promocionen activitats paral·leles amb les festes falleres.

Un exemple és la Universitat de València que planta La Falla Immmaterial. En la seua quarta edició, es fa servir l’enginyeria i la ciència de dades per a apropar la cultura festiva i la cultura científica a través de les noves tecnologies. La iniciativa ajuda enguany a prendre consciència de l’impacte que tenen les xicotetes decisions individuals sobre la sostenibilitat global fent servir un bot amb intel·ligència artificial que posa a prova el nostre compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).


 

La Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, ha llançat el vídeo D'on venen les falles?, un audiovisual de curta durada que vol promocionar la riquesa del lèxic faller. Els seus autors són Granissat Estudi Creatiu, Vicent Baydal y Jesús Campos González




Fa uns anys, també la Diputació de València a través de la Unitat de Normalització Lingüística, va editar dos cartells amb vocabulari sobre indumentària fallera. En el següent enllaç podeu consultar i descarregar els cartells.













El Museu Valencià d’Etnologia, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, Wikimedia España i l’Associació d’Estudis Fallers, organitza, dins de la convocatòria Wiki Loves Folk, un concurs especial sobre les Falles amb l’objectiu d’ampliar les imatges que hi ha a la Wikipedia sobre esta festa valenciana? Voleu difondre les Falles a la Wikipedia? Participeu en la convocatòria de Wiki loves Folk Especial Falles








I no podem deixar d'esmentar un dels jocs de cartes en valencià de més èxit dels últims anys, la Fallera Calavera, que es troba disponible a la Biblioteca del CEFIRE de València. Una forma divertida i amb molt d'humor de tractar tots els tòpics de les festes valencianes (falleres, traques, paelles…). Encara no coneixeu aquest joc de cartes? El seu argument és molt divertit. Després de morir en una mascletà a causa d’un error de seguretat, una fallera torna a la vida convertida en zombi. Només hi ha una manera de calmar la seua ira apocalíptica: cuinar-li una bona paella. Els jugadors utilitzen una baralla de 102 cartes amb l’objectiu de reunir 5 ingredients de la paella. El primer jugador que ho aconseguisca, utilitzant tresors, cartes de batalla o cartes especials, guanya la partida!



Per a finalitzar hem inclòs alguns enllaços, que us poden ser d'utilitat per a treballar amb els vostres alumnes en l’aula.


Enllaços d’interés:

No hay comentarios:

Publicar un comentario