martes, 15 de noviembre de 2022

25 de novembre : Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones

 

Per què aquest Dia internacional?

La violència contra dones i xiquetes és una de les violacions dels drets humans més esteses, persistents i devastadores del món actual sobre les quals amb prou dificultats s'informa a causa de la impunitat de la qual gaudeixen els agressors, i el silenci, l'estigmatització i la vergonya que pateixen les víctimes.

En forma general, la violència es manifesta de forma física, sexual i psicològica i inclou:

  • Violència per un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, feminicidi)

  • Violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, abús sexual infantil, matrimoni forçat, assetjament de carrer, assetjament cibernètic)

  • Tracta d'éssers humans (esclavitud, explotació sexual)

  • Mutilació genital.

  • Matrimoni infantil.

Per a major clarificació, la Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona emesa per l'Assemblea General de l'ONU en 1993, defineix la violència contra la dona com “tot acte de violència que tinga o puga tenir com resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada.”

Encara que totes les dones, a tot arreu del món, poden patir violència de gènere, algunes dones i xiquetes són particularment vulnerables, exemple d'elles són les xiquetes i les dones més majors, les dones que s'identifiquen com a lesbianes, bisexuales, transgénero o intersex, les migrants i refugiades, les de pobles indígenes o minories ètniques, o dones i xiquetes que viuen amb el VIH i discapacitats, i aquelles en crisis humanitàries.

La violència contra la dona segueix sent un obstacle per a aconseguir la igualtat, el desenvolupament, la pau, igual que el respecte dels drets humans de dones i xiquetes. La promesa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de no deixar que ningú es quede arrere, no podrà complir-se sense primer posar fi a la violència contra dones i xiquetes.

La mobilització social referent a això resulta vital si volem aconseguir un canvi. D'aquí ve que el lema 2022 per a aquest dia i campanya contra la violència de gènere siga UNEIX-TE! Activisme per a posar fi a la violència contra les dones i les xiquetes.

Fa cinc anys i gràcies a l'impuls digital, el moviment #MeToo, fundat per Tarana Burke en 2006, va esclatar i va provocar una mobilització mundial que va deixar de manifest la urgència de la prevenció i la resposta a la violència contra les dones i les xiquetes. Altres moviments a tot el món com #NiUnaMenos, #BalanceTonPorc, #TimesUp entre molts altres, també van catalitzar el canvi.

Des de llavors, hi ha hagut una sensibilització i un impuls sense precedents per a posar aquest tipus de violència sobre les taules de les agendes governamentals, amb lleis i polítiques, serveis essencials i estratègies de prevenció.

No obstant això, al mateix temps, s'ha produït un increment dels moviments antidrets, inclosos els grups antifeministes, la qual cosa ha provocat una reducció del seu espai en la lluita civil, una reacció contra les organitzacions de drets de les dones i un augment dels atacs contra aquestes activistes.

Secundar i invertir en organitzacions de drets de les dones i moviments feministes forts i autònoms és fonamental per a acabar amb la violència contra les dones i les xiquetes.
Forma part dels nostres 16 dies d'activisme

Com cada any, el Dia Internacional per a Posar fi a la Violència de Gènere marca el començament d'una campanya per part de les Nacions Unides denominada Campanya Uneix-te, la qual planteja 16 dies d'activisme (25 nov-10 dic) que conclouen coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans.


Enguany la campanya té l'objectiu de mobilitzar a tots els membres de la societat perquè es convertisquen en activista de la prevenció de la violència contra les dones, se solidaritzen amb les defensores dels drets de les dones i facen costat als moviments feministes de tot el món per a evitar la reculada dels drets de les dones i aconseguir un món lliure de violència de gènere.

Text extret pàgina web: http://www.un.org/es/events/endviolenceday/


UN Women. Ending Violence against women and girls: If not you, who?


En la Biblioteca del Cefire de València hem elaborat una bibliografia en la qual pots veure una selecció de materials disponibles en préstec a les Biblioteques de Cefire sobre el tema. Si t'interessa alguna cosa te la podem prestar. Acosta't!!!

 


 

Enllaços institucionals:


À Punt MèdiaViolència masclista - 69 raons


A continuació us recomanem alguns enllaços amb recursos per a treballar amb els/les vostres alumnes el tema de la violència contra la dona i la coeducació:


Enllaços recursos educatius:


Binario: La escalera del maltrato adolescente - Capítulo 4 | Playz

No hay comentarios:

Publicar un comentario