domingo, 1 de octubre de 2023

Dia 9 d'Octubre. Dia de la Comunitat Valenciana


"Els valencians som un poble amb una data de naixement concreta: el 9 d'octubre de 1238. Aquest dia, mes i any és el símbol de la nostra partida vital com a poble diferenciat, el moment en què el territori s'incorpora a un àmbit cultural, jurídic i religiós diferent a l'anterior musulmà. S'hi introdueix una llengua, vénen noves gents …, els valencians comencem a caminar.

L'expressió d'aquesta identitat es corresponia amb un cos jurídic propi (els Furs), unes institucions característiques (la Generalitat, les Corts...), un territori, una llengua.

Han passat més de set segles, un sense fi de guerres, de canvis socials, de vicissituds polítiques, d'intents de submissió i els valencians encara tenim present la nostra història, les tradicions, la llengua i, per tot això, la plena voluntat de continuar sent poble.

Els nostres avanpassats han fet possible que ens arribe tot aquest bagatge; cal que els valencians del present ens afermem en el nostre orgull de ser-ho, però amb una actitud plena de solidaritat positiva, sense fòbies ni confrontacions estèrils, tots junts buscant-ne els punts de coincidència.

L'escola, com a lloc de foment d'actituds cíviques ha de complir la seua part en tot el procés i el mestre/a ha de transmetre i possibilitar l'accés a de les/els alumnes a tots els aspectes de la seua realitat col·lectiva i l'assumpció d'ésser i sentir-se valencians."

(Text extret de: 9 d'octubre, dia de la Comunitat Valenciana de Josep Martí i Ferrando)

 

 Tres colors, tres províncies, Mediterrani, passió i sol. 9 d’octubre. Un dia que cal sentir.

 

En la Biblioteca del CEFIRE de València podreu trobar materials diversos sobre el dia 9 d’octubre, Jaume I, història de la Comunitat Valenciana..., que vos seran d’utilitat per a treballar amb els vostres alumnes en classe. En el següent enllaç podeu consultar la bibliografia amb alguns dels fons de les Biblioteques dels CEFIRE.


Recursos i materials sobre el 9 d'octubre i Jaume I

RTVE Música. Pau Alabajos - "València, 9 d'octubre" (Día de la Comunidad Valenciana)

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario