martes, 17 de octubre de 2017

Programació didàctica d'Audiovisuals i Cinematografia del IVC per al curs 2017-18

La programació didàctica de la Filmoteca té com a objectiu principal fomentar l'interès de xiquets i joves pel cinema i iniciar-los en el coneixement del llenguatge audiovisual, contribuint a formar-los com a espectadors crítics, capaços d'analitzar l'àmplia gamma d'estímuls (àudio)visuals que la societat de la imatge genera i distribueix de forma contínua i indiscriminada. Així mateix, es proposa promoure l'ús de l'audiovisual com a suport en matèries curriculars.


Proximament: 

DEL CURT AL CONTE  (3º i 4ª d'ESO, Batxillerat)

VALENCIA: FILMOTECA · Sala Luis G. Berlanga · 18 Octubre · 2017 a les 10 h.

+ info i inscripcions: didactica_ivac@gva.es
Tels.: 963 890 362 - 963 539 308

En aquesta sessió realitzen un recorregut per les senderes que van de la literatura a la pantalla, i ho fan de la mà de les obres d'alguns dels més importants escriptors europeus com són Franz Kafka (República Txeca), Jostein Gaarder (Noruega), o Sławomir Mrożek (Polònia) els contes de la qual s'han adaptat en els curts. Per a acabar la sessió, és l'obra de Friedrich Nietzsche la que inspira al protagonista de l'últim un curt, una brillant història sobre l'enorme poder transformador i emancipador dels llibres i de la cultura en el desenvolupament de les persones.
D'altra banda, com a complement a la sessió, la lectura en classe dels contes originals (la traducció dels quals és accessible fàcilment en internet) per part dels alumnes, suposa una opció que permet aprofundir millor en el text literari i en els recursos emprats en la seua posada en escena.
Cada sessió inclou la presentació inicial i comentari de cada curt, així com el debat posterior amb els espectadors participants.
Els curts: Ejercicio|Revolución|El guardián|Samsa|Mi amigo Nietzsche|Events

INICIS DEL CINEMA (Primària) 
VALENCIA: FILMOTECA · Sala Luis G. Berlanga · 26 Octubre · 2017 a les 10 h.
Preu: 3€ per alumne/alumna
Inscripcions: didactica_ivac@gva.es
Tel.: 963 890 362 / 963 539 308


L'objectiu principal d'aquesta sessió és acostar el cinema primitiu i el subgènere slapstick a l'alumnat de Primària. Es tracta de que coneguen a figures essencials del cinema com Chaplin i Buster Keaton, a través de les seues pel·lícules. 
A partir de les pel·lícules d'aquestes figures essencials dels inicis del cinema, i a través de diferents dinàmiques de grup els alumnes i alumnes participaran activament en la sessió a través del joc.
D'aquesta forma, treballaran d'una manera natural què és el que ens fa reir i tindran l'oportunitat d'intercanviar experiències i sentiments, explorant les seues emocions i exercitant la seua capacitat d'expressar-les.
Les alumnes i els alumnes participants en aquesta activitat utilitzaran elements de vestuari per a caracteritzar-se, i tindran a la seua disposició diversos materials de atrezzo amb els quals interactuar.
Tant la selecció dels curtmetratges com l'elaboració del dossier per als professors ha sigut realitzada per l'equip de Nautilus Audiovisual. La dinamització de l'activitat correrà al seu càrrec també.
La durada aproximada de l'activitat és de una hora i mitja, inclosa la projecció dels curts.
No us la pergau!!!

Visions de la diversitat funcional (ESO)
Es tracta d'una proposta que té l'objectiu fer visible la diversitat funcional, siga del tipus que siga, i reconèixer els estereotips que utilitza el cinema a l'hora de representar als seus personatges encara que la perspectiva de la història puga ser integradora i benintencionada. Així, en aquesta sessió proposem històries corals de persones que tenen algun tipus de diversitat funcional, física o intel·lectual. Documentals que s'acosten a diferents realitats de diferents països, però que tenen en comú la manera en què apel·len a la mirada de l'espectador, al seu propi estereotip o discapacitat. A partir del seu visionat posarem en comú i comentarem les nostres impressions sobre les imatges que ens acosten a la realitat d'unes persones que solem veure des d'un punt de vista mediatitzat per una sèrie de models de representació limitats. Un debat ric que el cinema serveix com a finestra davant un panorama amb molts recorreguts.


De la paraula a l'obra cinematogràfica de Blasco Ibáñez (3º i 4ª d'ESO, Batxillerat)
A través de documents escrits i audiovisuals ens acostarem a la figura del gran escriptor valencià. La sessió s'inicia amb la lectura d'una breu ressenya mentre es projecten fotografies i fragments de pel·lícules documentals sobre la figura de l'escriptor amb la finalitat d'acostar-nos a la seua biografia. A continuació, per a prendre consciència de la seua valoració internacional i de com han canviat les diverses mirades sobre un mateix discurs al llarg de la història, es projectaran escenes de diferents versions cinematogràfiques de les seues novel·les, amb una èmfasi especial en les quals pertanyen al període silent. A més es contrastaran escenes de pel·lícules amb els corresponents fragments literaris, per a finalitzar compartint les impressions de l'experiència. 


Estereotips en la(s) pantalla(s)  (ESO)
Les arts visuals han arreplegat la representació de diferents models arquetípics de l'ésser humà, estereotips de gènere, de grup racial o social que també estan presents en la literatura. En aquesta sessió Coneixerem aqueixos estereotips, per a observar el seu caràcter reduccionista i determinista, i reflexionar sobre la forma de superar les imposicions que comporten. L'objectiu d'aquesta sessió és arribar a comprendre i reconèixer la importància de la influència que exerceixen les obres audiovisuals en el comportament social i en els patrons de gènere.


AulaCabina
Dins de la programació de l'IX Festival Internacional de Mediometrajes de València. La cabina, La Filmoteca acull dues sessions matinals de migmetratges per a estudiants. Abans de cada projecció es presenta el migmetratges i, després del seu visionat, els alumnes tenen l'oportunitat de posar en comú les impressions suscitades i dialogar lliurement sobre elles, estant present un moderador en el col·loqui. Amb ritme curt: compassos amb animació i música (Infantil, i 1er cicle de Primària)
La música i el so són elements fonamentals del llenguatge audiovisual. El seu valor queda eclipsat sovint per la importància de les imatges, però en el cinema aquestes solament poden completar el seu sentit si els anem sumant el que sentim. I para açò és necessari prestar bona  atenció a totes les possibilitats que la música ofereix, al ritme del que estem veient, per a gaudir de l'espectacle audiovisual de forma més completa.


Drets animats (2n y 3er cicle de PRIMÀRIA)
En aquestes sessions durem a terme una xicoteta animació sobre els drets humans amb la participació, a través de diversos tallers, d'estudiants de diferents graus. L'objectiu dels tallers és doble: d'una banda, reflexionarem entorn de la pregunta què són els drets humans? per a conèixer el seu significat. D'altra banda, participarem en la producció d'un xicotet clip d'animació, que es realitzarà col·lectivament, seguint les diferents fases de la pel·lícula, que s'editarà posteriorment.
[Amb el patrocini d'Obra Social “La Caixa”]


El còmic de l'assetjament escolar (3º i 4º d'ESO)
Amb el visionat de la pel·lícula Després de Lucía i el posterior taller que es durà a terme i en el qual s'elaborarà un còmic, es pretén crear un espai de debat i conscienciació respecte a l'assetjament escolar i les conseqüències que es deriven d'ell, que suposen una transformació de totes i tots els implicats. Encara que la pel·lícula mostra amb cruesa moments d'assetjament, creiem que pot ser una bona pel·lícula per a estudiants de l'últim cicle de secundària, que d'alguna manera ja compten amb una certa maduresa audiovisual.
[Amb el patrocini d'Obra Social “La Caixa”]


Del curt al conte: El Grúfal (Infantil i 1er cicle de Primària)
Els contes i els curtmetratges són dos tipus de relats estretament relacionats. Tots dos expliquen les seues històries en un format breu i concret, per la qual cosa cada imatge i cada paraula són molt importants. Per a acostar tots dos llenguatges als i les més xicotets, hem escollit dos contes molt coneguts: El grúfal i La filla del Grúfal, amb els quals gaudiran d'una història que, amb tota seguretat, els captivarà.


Descobrint cinema (ESO)
Aquestes sessions tenen com a objectiu conèixer els clàssics cinematogràfics de diferents èpoques utilitzant-los com a element de suport en matèries curriculars, mentre s'aprofundeix en els conceptes més pertinents del llenguatge cinematogràfic. Aquest curs les pel·lícules seleccionades són: Temps moderns (Modern Times, Charles Chaplin, 1936) i La doctrina del xoc (The Shock Doctrine, Michael Winterbottom y Mat Whitecross, 2009).


L'acte de migrar (3r cicle de Primària)
Prenent com a punt de partida el visionat de la pel·lícula Volant lliure, (el títol original de la qual Fly Away Home, encaixa millor amb l'objectiu de la sessió) ens proposem abordar temes relacionats amb la migració a partir d'un exemple del regne animal, precisament amb la finalitat de trobar paral·lelismes, al·legories i metàfores en el context d'un fenomen global propi de molts éssers vius. La pel·lícula també convida a qüestionar-nos el paper de les persones en aquests cicles vitals i la importància de la nostra participació.


Què és una filmoteca? (3er i 4º d'ESO, Batxillerat)
Pocs escolars coneixen tot el que es fa en una filmoteca. Amb una sessió concebuda de manera dinàmica, prodran fer-se una idea del perquè de la seua existència i de la importància que té en la preservació de la memòria audiovisual desenvolupada al llarg dels més de cent anys de la història del cinema. Al llarg de la sessió es projectaran diferents fragments de pel·lícules restaurades per la Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura i parlarem dels orígens del cinema a València i de la seua posterior evolució fins a l'actualitat. Hi haurà també un espai per a les obres rodades per particulars (“Inèdits” en l'argot dels arxius cinematogràfics) i la importància que tenen per al coneixement de la societat valenciana. 


Històries que giren (Primària)
En aquest taller aprendrem com li les enginyen les persones que escriuen guions i dirigeixen pel·lícules perquè les seues obres ens resulten atractives i usarem els seus trucs per a crear la nostra pròpia obra, passant-nos-ho en gran. L'objectiu és reflexionar sobre el llenguatge audiovisual, donar a conèixer algunes de les primeres formes d'animació, experimentar amb elements bàsics del llenguatge del cinema i estimular la creativitat.



La festa del curt (Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius)
L'Institut Valencià de Cultura vol apropar el curtmetratge als més joves amb una nova activitat que ja se celebra a molts racons del món. El dia 21 de desembre és el Dia Internacional del Curt.
Es tracta d'una activitat gratuïta en la qual es posa a la disposició dels col·legis o instituts un llistat de curtmetratges de producción o direcció valencianes, perquè cada centre puga escollir el millor programa per al seu alumnat. Les projeccions es realitzaran en el centre escolar.
Sessions a partir de 30 minuts en total.
Contacte: marti_dor@gva.es

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:  
didactica_ivac@gva.es
963 89 03 62/ 963 53 93 08
http://ivac.gva.es/

No hay comentarios:

Publicar un comentario