miércoles, 25 de abril de 2018

2 de maig: Dia Mundial de Lluita contra el Bullying o l’Assetjament Escolar


 
El Dia Mundial de Lluita contra el Bullying o l’Assetjament Escolar, es commemora cada 2 de maig. Es tracta d’una campanya que busca combatre l’assetjament escolar o bullying i l’assetjament en Internet o ciberbullying, un greu problema que afecta milions d’escolars en tot el món.

Esta iniciativa naix l’any 2013 a partir de la presentació de la ONG Bullying Sense Fronteres, el seu fundador el Dr. Javier Miglino i un equip multidisciplinari internacional conformat per metges, educadors, psicòlegs, psicopedagogs, periodistes i pares de xiquets i xiquetes que havien patit bullying i ciberbullying i que van considerar necessària la creació d’una efemèrides mundial que ajude a la conscienciació d’este greu problema que afecta milions de xiquets, xiquetes i adolescents en tot el món.
Font: http://bullyingsinfronteras.blogspot.com.es/
El Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, convençut de la magnitud d’este problema, va dissenyar en 2017 el Plan Estratégico de Convivencia Escolar.
Es tracta d’un pla enfocat a la prevenció i detecció d’assetjament i violència escolar, que pretén servir de referència per a alumnes, famílies i docents. Contempla un total de 70 mesures, entre les que cal destacar:
  • La posada en marxa del número de telèfon per a possibles víctimes d’assetjament escolar. És el 900 018 018, i porta operatiu des del mes de novembre de 2016. Amb personal format en l’àmbit de la Psicologia, amb un equip de treballadors socials, juristes i sociòlegs. Presten un servici de tipus 24-7-365. Durant 24 hores, els 7 dies de la setmana i els 365 dies de l’any. La crida és gratuïta, no deixa cap rastre i, en el cas que es necessite, inclou la consulta i derivació del cas a les inspeccions educatives i/o a les Forces i Cossos de Seguretat.
  • Creació de la Xarxa Estatal d’Escoles “Tolerància zero”, per a promoure la visibilitat i identificació dels centres compromesos amb la implementació de mesures contra la violència, així com el suport, la col·laboració i l’intercanvi de recursos entre ells.
  • Creació d’itineraris de formació del professorat en convivència, que inclouran cursos i seminaris amb els actors escolars sobre les actuacions educatives d’èxit en distints llocs.

La Generalitat Valenciana, pel seu costat, va publicar la ORDRE3/2017, de 6 de febrer, de la Conselleria de Educació, Investigació,Cultura i Esport, per la qual es constitueixen les unitats d'atenciói intervenció del Pla de prevenció de la violència i promoció dela convivència (PREVI) i se estableix el procediment per al seu funcionament.
A la Biblioteca del Cefire de Valencia hem preparat una bibliografía relacionada amb el tema, en la que pots trobar enllaços al text complet i referències bibliogràfiques dels llibres que tenim en la biblioteca a la teua disposició. A més, t’invitem a consultar el post que recentment, elaborarem amb motiu del Día Internacional de Internet segura en el que també pots trobar molta informació relacionada amb el tema.

Enllaços d'interés

 

Guies, informes, programes, etc. en pdf 













Guía “Convivenciaen les aules”



Intervención ante supuestos de violencia escolar
 











 

Selecció de curts

No hay comentarios:

Publicar un comentario