lunes, 6 de marzo de 2023

La festa de les falles

 

Les Falles són úniques: una festa que involucra milers de valencianes i valencians en un exercici de creativitat col·lectiva que te la falla com a eix vertebrador de la festa. Durant uns dies de març, la ciutat de València es convertix en el major festival d’art urbà per a celebrar l’arribada de la primavera. I cada any es repetixen rituals com la plantà i la cremà de les seues escultures efímeres.

De fet, els seus valors creatius i les seues pràctiques rituals, que es repetixen cada any des de fa dècades, van fer que la festa de les Falles fora declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2016

(Text extret: https://www.valencia.es/val/agenda-de-la-ciutat/-/content/falles-de-valencia-2023-programacio )

El origen de las Fallas. SFPIE UV


És evident que a més de ser un patrimoni cultural, històric i etnològic, la festa de les falles té un innegable valor pedagògic. Per este motiu hem volgut dedicar un post a aquesta tradició valenciana.

Podeu trobar en les Biblioteques de CEFIRE materials sobre les falles, art i cultura valenciana. Feu una ullada a aquesta Bibliografia interactiva.

 

Tota la ciutat de València es bolca en aquestes festes. Moltes institucions s'impliquen i promocionen activitats paral·leles amb les festes falleres.

 

Un exemple és la Universitat de València que planta La Falla Immmaterial. SENTiMENT és un projecte que explora els elements del paisatge sonor de la ciutat de València, que interpreta i visualitza com la ciutat es transforma durant l’època de Falles, i com eixos canvis ens defineixen, ens doten d’identitat i fan pensar la ciutat desde l’escolta.

El projecte et convida a visitar dos dispositius complementaris: el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull una instal·lació sonora immersiva que respon al nom de SENT; MENT és un segon artefacte en forma d’instal·lació lumínica interactiva que es troba al Museu Valencià de laIl·lustració i de la Modernitat (MuVIM)

 

L’ETNO, junt a Wikimedia España, Amical Wikimedia i amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i l’Associació d’Estudis Fallers, organitza, dins de la convocatòria internacional Wiki Loves Folklore, un concurs especial sobre Falles amb l'objectiu d'ampliar les imatges existents en Wikimedia Commons sobre esta festa.

L’ETNO proposa eixir al carrer, gaudir de la festa, fer fotos i compartir-les en Wikimedia Commons. El període per a pujar les fotografies comprén del 15 de març fins al 15 d'abril de 2023 i el sistema de pujada és molt fàcil i intuïtiu, però en cas de tindre dubtes, la Biblioteca de L’ETNO ofereix la seua ajuda per a poder fer-ho amb èxit. Este concurs està obert a qualsevol població valenciana que celebre les Falles sempre que les fotografies siguen de 2023.

Voleu difondre les Falles a la Wikipedia? Participeu en la convocatòria de WikilovesFolk Especial Falles



Amb la recent línia d’actuació de l’IVAM al voltant de les Falles ha inugurat l’exposició Alfredo Ruiz: camins cap a la modernitat a les falles. L’artista Alfredo Ruiz Ferrer (València, 1944), és referència imprescindible per entendre les conegudes com falles “experimentals” actualment. Format en l’ofici dels tallers fallers des dels tretze anys, la seua evolució artística va lligada indissociablement a una evolució personal del seu pensament, sempre lliure en el rígid marc intel·lectual, polític i estètic de les Falles durant les dècades en què va desplegar la seua obra (del 1968 al 2002 gairebé ininterrompudament i fins al 2013 de forma molt puntual). La seua trajectòria és molt particular, un «periple» en què passa d’obtenir el primer premi a la Secció Especial amb la Falla Plaça del Pilar Temptació (1974), amb una estètica «clàssica», fins a una depuració formal total a les falles Mossén Sorell-Corona Concepte, percepte i afecte (2008) o Plaça Jesús Després de la desena musa (2013).

 

El Centre del Carmé Cultura Contemporània ha inaugurat l’exposició de Marina Puche. Amor a primera tinta. Marina Puche és la dissenyadora de la falla municipal de 2023 que sota el títol ‘Cardioversió Valenciana’ reflexiona, d’una banda, sobre l’amor a primera vista que va tindre per les falles i, per una altra, sobre l’amor cap a la vida quotidiana i el seu vol sobre la rutina, en contraposició a una cosa tan temuda com és la caiguda en ella.

L’exposició ‘Amor a primera tinta’ proposa un recorregut per l’alegria dels divendres on Marina Puche ens mostra els xicotets dibuixos espontanis que ha publicat i publica tots els divendres des de fa 5 anys i segueix amb una visió retrospectiva de les falles infantils realitzades, així com de les col·laboracions en el disseny de les falles grans. Destaca en aquest espai el disseny de la falla municipal de 2023 de València, guanyadora amb la proposta Cardioversió Valencianaal costat de Manolo García i el seu taller. Ninots, dibuixos, esbossos, murals i recortables tindran cabuda en aquesta exposició en la qual la il·lustració i falla es fusionaran.

També s’inclouen peces realitzades en porcellana, vinculant porcellana i disseny; tot això acompanyat per una escultura de grans dimensions situada en el Claustre gòtic. Es tracta d’una exposició en la qual l’enginy, l’estètica i el disseny són els protagonistes.

 



Documental 'Falleres Majors de València'


Per a finalitzar hem inclòs alguns enllaços sobre la festa, que poden ser del vostre interés

Enllaços d’interés:


Fallas de València 2023. Visit Valencia

No hay comentarios:

Publicar un comentario