viernes, 11 de mayo de 2018

17 de maig : Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfobia


El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfobia (en anglès, International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT) se celebra el 17 de maig per a commemorar l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la qual cosa va tenir lloc el 17 de maig de 1990. El seu objectiu principal és el de coordinar tot tipus d'accions que servisquen per a denunciar la discriminació que són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuales i transexuales, i per a fer avançar els seus drets a tot el món.

El dia es va idear en 2004 i és coordinat mundialment pel Comitè IDAHOT, amb seu a París, fundat per l'acadèmic Louis-Georges Tin.

La discriminació basada en l'orientació sexual i en la identitat de gènere no està oficialment reconeguda pels Estats membres de les Nacions Unides, a pesar que organismes de drets humans com el Comitède Drets Humans han condemnat repetidament la discriminació basada en l'orientació sexual i la identitat de gènere. D'altra banda, la transsexualitat ja no es troba catalogada com a trastorn mental en el DSM V, la cinquena edició del Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals, publicat per l'Associació Psiquiàtrica Nord-americana, on apareix la disforiade gènere.

Per què tractem aquest tema en el nostre blog? Perquè l'escola no pot donar l'esquena a una realitat, com és la diversitat afectiu sexual i d'identitat de gènere. Diferents fonts estadístiques i estudis a nivell nacional i internacional, tant d'organismes públics com d'entitats que treballen amb el col·lectiu LGBT, avalen la preocupant incidència de l'assetjament escolar homofóbico i transfóbico.

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), adverteix que l'assetjament escolar per homofòbia i transfobia és un problema universal, «implica la violació dels drets d'estudiants i docents i impedeix la nostra capacitat col·lectiva per a obtenir una Educació de Qualitat per a Tots»

El dret al lliure desenvolupament de la personalitat, així com a una vida digna i lliure de violència, constitueix un dels principals drets humans reconeguts internacionalment (Art. 5, 12, 22 i 26 de la Declaració Universal de DDHH). En aquest marc, el dret a l'educació sense discriminació per orientació sexual o identitat de gènere es troba recolzat pels articles 2, 28 i 29 de la Convenció sobre els Drets del Xiquet i en els Principis de Yogyakarta.
(Text extret: https://tiempodeactuar.es/blog/ante-el-acoso-por-homofobia-y-transfobia-educacion/)

Diversidad sexual y convivencia: una oportunidad educativa


En la biblioteca del CEFIRE de València, amb motiu d'aquesta efemèride, hem elaborat una breu bibliografia amb recursos per a treballar la diversitat sexual. Tots aquestos materials es troben disponibles en préstec, feu-los una ullada i no dubteu a acostar-vos.
Fa uns mesos ja varem dedicar un breu post al tema del transgenero en la infància i adolescència, amb motiu de l'emissió en RTVE del documental El sexo sentido. També tractem aquest tema en el post titulat El libro de Daniela. Us els recomanem, no us els perdeu. I tampoc us perdeu el post sobre l'assetjament escolar, molt interessant.

Por cuatro esquinitas de nada



Enllaços institucionals Generalitat Valenciana



Enllaços institucionals


A continuació us adjuntem una sèrie d'enllaços a recursos educatius. D'entre tots ells volem destacar Abrazar la diversidad: propuestas para una educación libre de acosohomofóbico y transfóbico, publicat en 2015 per Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades i en col·laboració amb el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

http://www.inmujer.gob.es/actualidad/NovedadesNuevas/docs/2015/Abrazar_la_diversidad.pdf

El document incorpora una Guia d'Acció per a reforçar la prevenció, la detecció i l'actuació enfront de situacions de discriminació en els centres educatius per qüestió d'orientació sexual. Es tracta de 30 recomanacions generals i una sèrie de recomanacions particulars dirigides a tota la comunitat educativa, des de l'adreça dels centres als alumnes i les seues famílies, passant, per descomptat, pel personal docent.

Així mateix, es precisa una llista d'indicadors per a detectar casos d'assetjament escolar per homofòbia o transfobia. 61 indicadors contrastables, organitzats conforme a la diversitat de relacions entre les parts: autoritats, personal docent, alumnat i familiars. Altres 16 indicadors permeten identificar si els centres educatius són espais que afavoreixen el respecte a la diversitat sexual, familiar i d'identitat de gènere.

Aquest llibre es troba disponible de manera gratuïta en el següent enllaç


Recursos educatius

Stand up for your friends





No hay comentarios:

Publicar un comentario