viernes, 28 de febrero de 2020

8 de marzo : Día internacional de la Mujer 2020



El Día Internacional de la Mujer es un buen momento para reflexionar acerca de los avances logrados, pedir más cambios y celebrar la valentía y la determinación de las mujeres de a pie que han jugado un papel clave en la historia de sus países y comunidades.
El mundo ha logrado avances sin precedentes, pero ningún país ha alcanzado la igualdad de género.
Hace 50 años, llegamos a la Luna; en la última década, hemos descubierto nuevos ancestros humanos y hemos fotografiado un agujero negro por primera vez.
Mientras tanto, existen restricciones legales que impiden a 2.700 millones de mujeres acceder a las mismas opciones laborales que los hombres. Menos del 25% de los parlamentarios eran mujeres en 2019 y una de cada tres mujeres sigue sufriendo violencia de género.

Hagamos que 2020 sea un año decisivo para las mujeres y las niñas en todo el mundo.


Este año el tema se denomina “Soy de la Generación Igualdad : por los derechos de las mujeres” , siguiendo los pasos de la campaña de ONU Mujeres con el mismo nombre (Generación Igualdad) y que conmemora el 25º aniversario de la Declaración y Plataforma de Acción de Beijing (1995), la hoja de ruta más progresista para el empoderamiento de las mujeres y las niñas en todo el mundo.

El consenso que está surgiendo a nivel mundial es que, a pesar de algunos progresos, el cambio real ha sido desesperadamente lento para la mayoría de las mujeres y niñas en el mundo. Al día de hoy, ningún país puede pretender que ha alcanzado la igualdad de género. Hay una serie de obstáculos que permanecen sin cambios. Las mujeres y las niñas siguen siendo infravaloradas; trabajan más, ganan menos y tienen menos opciones; y sufren múltiples formas de violencia en el hogar y en espacios públicos. Además, existe una amenaza significativa de reversión de los logros feministas que tanto esfuerzo costó conseguir.

El año 2020 representa una oportunidad excepcional para movilizar la acción mundial con miras a lograr la igualdad de género y la realización de los derechos humanos de todas las mujeres y niñas.
Texto tomado de la pagina web de la ONU: https://www.un.org/es/observances/womens-day




Día Internacional de la Mujer 2020: Somos la #GeneracionIgualdad


Un poco de historia. ¿Por qué se celebra el Día de la Mujer el 8 de marzo?

Un 8 de marzo de 1857, un grupo de obreras textiles tomó la decisión de salir a las calles de Nueva York a protestar por las míseras condiciones en las que trabajaban.

Distintos movimientos se sucedieron a partir de esa fecha. El 5 de marzo de 1908, Nueva York fue escenario de nuevo de una huelga polémica para aquellos tiempos. Un grupo de mujeres reclamaba la igualdad salarial, la disminución de la jornada laboral a 10 horas y un tiempo para poder dar de mamar a sus hijos. Durante esa huelga, perecieron más de un centenar de mujeres quemadas en una fábrica de Sirtwoot Cotton, en un incendio que se atribuyó al dueño de la fábrica como respuesta a la huelga.

En 1910, durante la Segunda Conferencia Internacional de Mujeres Trabajadoras celebrada en Copenhague (Dinamarca) más de 100 mujeres aprobaron declarar el 8 de marzo como Día Internacional de la Mujer Trabajadora.

Actualmente, se celebra como el Día Internacional de la Mujer.
Texto tomado de la página web del INTEF (Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y Formación del profesorado) 

http://interactive.unwomen.org/multimedia/timeline/womenunite/es/index.html#/


En la Biblioteca del Cefire de València, por nuestra parte, hemos preparado una bibliografía sobre Mujer, igualdad y coeducación, que puede que os interese. Todos estos materiales, y muchos más, se encuentran disponibles en préstamo en las bibliotecas de los CEFIRE.

En este enlace podéis echad un vistazo a los materiales más recientes y destacados

A continuación destacamos algunos recursos y páginas de interés para desarrollar el tema en las aulas.


Enlaces Institucionales


Recursos educativos
 

 

Tiempo de mujeres. Instituto de la Mujer 2019

jueves, 27 de febrero de 2020

Novetats legislatives. 22 - 28 de febrer

http://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500009965348&name=DLFE-474694.pdf


En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.

lunes, 24 de febrero de 2020

Revista de educación. Enero-Marzo. Nº 387





Acaban de publicar un nuevo número de Revista de Educación. Pinchando sobre los títulos de los artículos podéis acceder al texto completo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Número monográfico: Los entornos educativos y la construcción de un sentido compartido de comunidad en países democráticos. El debate epistemológico y pedagógico




Sección monográfica
Investigación

viernes, 21 de febrero de 2020

La Nostra Veu, el còmic que avança en la defensa dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents

Autors: Ricardo Vibor, Alberto Sanz

Títol: La nostra veu= Nuestra voz

Editor: Vicepresidencia y Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas. Direcció General d'Infancia i Adolescència

Població: València

Any: 2019

Pàgines: [44] p. dupl

ISBN: 978-84-482-6422-2



La Nostra Veu és el còmic creat per l'il·lustrador Alberto Sanz i el seu equip i publicat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a explicar la Llei d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.

Els personatges de Clara, Fátima, Josep, Yaiza i Alex protagonitzen una aventura que succeeix en un xicotet poble de 80 habitants, on aquest grup d'amics utilitzaran els seus coneixements sobre la Llei de Drets i Garanties de la Infància i l'Adolescència per a resoldre endevinalles i ajudar a altres xiquets i xiquetes que es troben en problemes.




És molt important que la Llei de Drets i Garanties de la Infància i l'Adolescència compte amb una versió amigable que faça el text accessible als xiquets i xiquetes, ja que els consolida com a subjectes actius de dret i els ajuda a "conéixer-los i defensar-los".

Un dels grans canvis que ha introduït aquesta llei és el dret de les xiquetes i xiquets a ser escoltats. Així, s'elimina el límit d'edat perquè s'escolte la seua opinió abans de donar el consentiment informat en els tractaments mèdics, a més de fixar l'obligació del pare, mare o tutors a escoltar les seues opinions i respectar les seues conviccions en referència a la llibertat d'ideologia, de consciència i religió.

A més, la llei reconeix també per primera vegada el dret a la identitat i l'expressió de gènere dels xiquets, xiquetes i adolescents

Aquesta llei també reconeix el dret dels xiquets, xiquetes i adolescents a participar en l'oci educatiu que es desenvolupen fora de l'ensenyament reglat i de l'àmbit familiar. Per això, la norma estableix que durant l'educació primària es procurarà que les activitats d'aprenentatge programades puguen fer-se dins de la jornada lectiva i que l'excés de deures no signifique una reducció del temps de joc,

Així mateix, la norma fomenta el bon tracte en la família promovent els afectes. Per això proposa mesures transversals com a programes d'orientació familiar per a la corresponsabilitat; coparentalidad positiva; promoció d'horaris i condicions laborals compatibles amb la criança; foment de les competències parentals, o educació emocional, entre altres.





jueves, 20 de febrero de 2020

Novetats legislatives. 15 - 21 de febrer

http://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500009965348&name=DLFE-474694.pdf


En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.


Novedades Hemeroteca. Making of : cuadernos de cine y educación. 2019. Nº 147-148

//// La escuela de posguerra desde el cine español actual (Artículo de libre acceso)
Por Valeriano Durán Manso

//// La lengua de las mariposas
Por Diego Sevilla Merino

//// La renovación pedagógica se explica en la pantalla
Por Josep Casanovas Prat, Eulàlia Collelldemont Pujadas y Núria Padrós Tuneu

//// Entre patriarcado y feminismo:
rupturas y continuidades en el discurso social sobre género

Por Xosé M. Malheiro Gutiérrez y Saray García Legarra

//// Mujeres en Transición.
Referentes femeninos en el cine de José Luis Garci

Por Virginia Guichot-Reina

//// Cine y Tercer Reich: filmografía para una comprensión crítica
Por Sergio Villalba Jiménez

//// Veinticuatro ojos en la literatura y el cine
Por Eugenio Otero Orteza

Aprendizaje basado en proyectos, trabajos prácticos y controversias


Autor: Jordi Domènech Casal

Título: Aprendizaje basado en proyectos, trabajos prácticos y controversias

Editor: Octaedro – Rosa Sensat

Población: Barcelona

Año: 2019

Páginas: 159

ISBN: 978-84-17667-84-9

 

Este libro es una invitación a habitar el espacio incómodo entre el discurso y la práctica. Un diario de viaje que narra la búsqueda de mejores maneras de enseñar ciencias.

A lo largo de 28 propuestas aplicadas en el aula y su revisión, se recorren enfoques metodológicos sobre indagación, habilidades de razonamiento científico, aprendizaje basado en proyectos y problemas, controversias sociocientíficas y pseudociencias. Se describen los marcos teóricos, sus posibilidades y orientaciones y apoyos para el diseño y aplicación de actividades.

Unos extraños animálculos, un enigma intrigante, un globo aerostático y un yacimiento arqueológico son algunos de los escenarios de este viaje al espacio incierto e indómito de las aulas reales. Una narración en la que las dudas, las contradicciones y las experiencias se usan para intentar analizar desde la práctica qué aportan las distintas metodologías al desarrollo de la Competencia científica.

Porque el cambio educativo no se encuentra en las teorías de la didáctica de las ciencias, ni en la práctica en las aulas y laboratorios escolares, sino en la borrosa colisión entre estas dos fuerzas formidables.

La ciencia es (o debería ser) una aventura cognitiva.

El autor, Jordi Domènech Casal (Girona, 1976), es doctor en Biología y Licenciado en Humanidades. Después de unos años dedicado a la divulgación científica y la investigación básica en genética, empezó a trabajar como profesor de Secundaria el curso 2007/2008. Actualmente es profesor en el Instituto público de Secundaria Marta Estrada, en Granollers (Barcelona), y profesor asociado en el Departamento de Didáctica de las Matemáticas y las Ciencias Experimentales de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicado numerosos artículos de didáctica de las ciencias y participado en proyectos europeos de innovación en la enseñanza de las ciencias, y ha obtenido distintos premios por su actividad de divulgación científica e innovación educativa. Participa en espacios de innovación educativa (EduWikiLab, Betacamp, Grupo LIEC) y coordina e imparte cursos y seminarios sobre enseñanza de las ciencias.

En la Biblioteca del CEFIRE de València podéis encontrar este libro y muchos más sobre Aprendizaje basado en proyectos. En el siguiente enlace podéis consultar una bibliografía con los materiales disponibles en las bibliotecas de los CEFIRE sobre el tema.


martes, 18 de febrero de 2020

Novetats Hemeroteca. Eufonía : didáctica de la música. Enero-Marzo 2020. Nº 82

   


 
 
 
 
Ha arribat a la Biblioteca del CEFIRE de València un nou número de la revista Eufonía : didáctica de la música.









 

Monografía
Actualización y reflexión
Intercambio
Ideas prácticas
Informaciones

Novetats bibliogràfiques : GENER 2020


http://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500005182952&name=DLFE-1710937.pdf



 Ací teniu les novetats incorporades a la col·lecció de la Biblioteca del CEFIRE de València durant el mes de GENER.

 Esperem que vos agradem.


Tots aquestos materials i molts més, estan a la vostra disposició per a la seua consulta i/o préstec.
 

viernes, 14 de febrero de 2020

35e Aniversari dels CEFIRE


El 14 de febrer no sols se celebra el Dia dels Enamorats. Un 14 de febrer de fa 35 anys es redactava el Decret 12/1985 pel qual es regulava la creació i funcionament dels Centres de Professors de la Comunitat Valenciana (CEP)

HUI ÉS EL 35é ANIVERSARI DELS CEFIRE

Felicitats a totes i tots les/els que heu format i formeu part de la família “cefireña” i al Servei de Formació del Professorat

Posteriorment, en 1997, els CEP es convertirien en CEFIRE (Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius) de la Comunitat Valenciana amb el Decret 231/1997

Hi ha hagut grans canvis en els CEFIRE al llarg d'aquests 35 anys. En 2012, a conseqüència de les retallades pressupostàries, van tancar diversos CEFIRE, i amb ells, les seues respectives biblioteques (RESOLUCIÓ de 27 d’agost de 2012). En 2016 es va tornar a ampliar l'estructura dels CEFIRE (RESOLUCIÓ de 5 d’agost de 2016) i amb ells també es van obrir noves Biblioteques:


http://www.ceice.gva.es/va/web/formacion-profesorado/cefire

Per si encara no coneixeu els CEFIRE us anotem breument quines són les seues funcions i com s'organitzen:
Els CEFIRE tenen com a finalitat afavorir la formació del docent com a professional, exigida per l'actual sistema educatiu, en els seus aspectes fonamentals referents a: la formació personalitzada, la participació i col·laboració dels pares i tutors, l'atenció a la diversitat, el desenvolupament de capacitats, el foment d'hàbits educatius i instructius, l'activitat investigadora, l'orientació educativa, la metodologia activa, l'avaluació dels processos d'ensenyament, la relació amb l'entorn, la formació en el respecte i defensa del medi ambient i l'educació en valors.

Els centres de formació, innovació i recursos educatius depenen de la Conselleria amb competències en Educació. Estan integrats per assessors de formació i funcionaris d'administració i serveis. L'actuació dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius es desenvolupa d'acord amb el Pla Anual de Formació establit per la Conselleria. Aquesta actuació es realitza de manera coordinada amb els centres educatius adscrits al Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius i altres serveis de suport del sistema educatiu.

Si voleu saber més, en el següent enllaç hem elaborat una breu bibliografia sobre els CEFIRE.

Com ho podem celebrar?

La millor manera de celebrar aquest aniversari és que continueu aprofitant al màxim la formació i tots els recursos que us ofereixen els CEFIRE. Els CEFIRE són una eina fonamental per al vostre aprenentatge permanent, un lloc de suport per a la vostra labor diaría i una comunitat de companys per a compartir experiències, problemes... i inspirar nous camins.

Les Biblioteques dels CEFIRE volem celebrar-ho amb vosaltres donant a conéixer una vegada més tots els recursos que oferim als docents. Si encara no ens heu visitat, no sabeu el que us esteu perdent:

http://www.ceice.gva.es/va/web/formacion-profesorado/biblioteques

Les Biblioteques dels CEFIRE (Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius) formen part del Sistema Bibliotecari Valencià i pertanyen a la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat Valenciana (BEGV). Es tracta de biblioteques especialitzades en educació i didàctica, el principal objectiu de les quals és satisfer les necessitats d'informació i documentació necessàries per a l'activitat docent, així com oferir un sistema de recursos per a l'aprenentatge i la investigació que fomente l'actualització didàctica i metodològica de tot el professorat no universitari de la Comunitat Valenciana. Per a assolir aquest fi, les biblioteques dels CEFIRE treballen en xarxa de manera cooperativa.

En l'actualitat la Xarxa De Biblioteques dels CEFIRE està formada per 9 biblioteques (no hem comptabilitzat la Biblioteca del CEFIRE Específic d'Infantil perquè recentment s'ha quedat sense personal)

Fa poc vam poder actualitzar i modernitzar el Catàleg de les Biblioteques dels CEFIRE. Punxeu en l'enllaç per a consultar el nou catàleg LLUERNA.

http://www.ceice.gva.es/va/web/begv-lluerna

Us podeu portar en préstec llibres, Dvds, jocs de taula, maletes d'animació lectura… Oferim, com a biblioteques especialitzades, servei de cerques bibliogràfiques especialitzades, tenim una llista de distribució per correu electrónic amb notícies d'actualitat ...

Voleu saber que més coses fem?
Doneu una ullada



 


35 anys de CEFIRE i 35 anys de Biblioteques de CEFIRE. Esperem continuar estant al vostre costat 35 anys més, almenys...


jueves, 13 de febrero de 2020

Novetats legislatives. 08 - 14 de febrer

http://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500009965348&name=DLFE-474694.pdf


En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.


jueves, 6 de febrero de 2020

Novetats legislatives. 01 - 07 de febrer

http://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500009965348&name=DLFE-474694.pdf


En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.

Novetats Hemeroteca. Tándem : didáctica de la educación física. Enero-marzo 2020. Nº 67





 

 
 
 
 
 
Monografía
Actualización y reflexión
Intercambio
Ideas prácticas
Informaciones
Fernández-Río, Francisco Javier
 
Jordán Enamorado, Miguel Ángel