Comença el mes de març i de nou s’acosta una marea fallera a València. Les festes falleres d'enguany són una prova que, a poc a poc i amb esforç, estem recuperant, en part, la normalitat en les nostres vides. Són moltes les escoles que, amb la proximitat de les festes de Sant Josep, planten una falla feta per l’alumnat i el professorat.
És evident que a més de ser un patrimoni cultural, històric i etnològic, la festa de les falles té un innegable valor pedagògic.
Per este motiu hem volgut dedicar un post a aquesta tradició valenciana.
Podeu trobar en les biblioteques de CEFIREs materials sobre les falles, art i cultura valenciana. Feu una ullada a aquesta Bibliografia interactiva.
Tota la ciutat de València es bolca en aquestes festes. Moltes institucions s'impliquen i promocionen activitats paral·leles amb les festes falleres.
Un exemple és la Universitat de València que planta La Falla Immmaterial. En la seua sisena edició, El projecte, impulsat des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), ens revela els detalls més desconeguts dels barris de la ciutat mitjançant un joc que utilitza la informació del portal de dades obertes de l’Ajuntament de València. Enguany, la proposta, que es titula
La Falla Vibra, proposa la construcció d’una falla virtual a través de la participació i la col·laboració de la ciutadania amb l’objectiu de descobrir aspectes socials, mediambientals i de benestar dels diferents barris i districtes de la ciutat. El projecte, que pretén fer “vibrar” les persones participants a través dels telèfons mòbils i la pàgina web, es desenvolupa mitjançant un joc interactiu que presenta diferents temàtiques i preguntes sobre un mapa de la ciutat.
La Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, ha llançat el vídeo Artistes. El nou vídeo de lèxic faller de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València és un homenatge a un sector fonamental: el de les artistes falleres i els artistes fallers. Artistes és un vídeo que combina una estètica gràfica que representa els elements de la festa de manera innovadora amb un resultat que combina les formes planes i geomètriques figuratives amb la tècnica de collage. Ha comptat amb l'assessorament històric de Vicent Baydal (cronista de la Ciutat de València) i la implicació de Josep Lluís Marín de l'Associació d'Estudis Fallers en el guió, per tal de garantir la fidelitat a la història i la realitat de les falles. La música ha sigut composta expressament per al vídeo pel músic Jesús Campos (Chi Home Studio), reinterpretant la tradició musical valenciana. La locució ha estat a càrrec de l'experimentat actor de doblatge Francesc Fenollosa.
Falles experimentals. Història d’una dissidència. Centre del Carmé.
Per
a finalitzar hem inclòs alguns enllaços sobre la festa, que poden
ser del vostre interés
Enllaços d’interés:
¿Cuánto sabes de las fallas de Valencia? : actividad didáctica
Práctica Grado de Turismo Universidad de Valladolid : la fiesta de las Fallas de Valencia
Cultura Valenciana. 5t de Educació Primaria. Conselleria d'Educació
TFG. Jugando con fuego : fallas infantiles experimentales e interactivas
Assentant-se en la tradició Anàlisi i realització d'una falla
No hay comentarios:
Publicar un comentario