viernes, 2 de marzo de 2018

8 de març : Dia Internacional de la Dona


El Dia Internacional de la Dona és un bon moment per a reflexionar sobre els avanços assolits, demanar més canvis i celebrar la valentia i la determinació de dones del carrer que han jugat un paper clau en la història dels seus països i comunitats.

El tema de 2018 de l'ONU per al Dia Internacional de la Dona és «Ara és el moment: les activistes rurals i urbanes transformen la vida de les dones». La celebració de 2018 s'uneix a un moviment mundial sense precedents pels drets, la igualtat i la justícia de les dones. L'assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones han acaparat els titulars i el discurs públic, amb una creixent determinació a favor del canvi.

El Dia Internacional de la Dona ens brinda l'oportunitat de transformar l'impuls en acció, de empoderar a les dones en tots els contextos, i retre homenatge a les activistes que treballen sense descans defensant els drets de les dones i animant a les dones al fet que es desenvolupen plenament.
Text pres de la pàgina web de l'ONU: http://www.un.org/es/events/womensday/index.shtml


Una mica d'història. Per què se celebra el Dia de la Dona el 8 de març?

Un 8 de març de 1857, un grup d'obreres tèxtils va prendre la decisió d'eixir als carrers de Nova York a protestar per les miserables condicions en les quals treballaven.
Diferents moviments es van succeir a partir d'aquesta data. El 5 de març de 1908, Nova York va ser escenari de nou d'una vaga polèmica per a aquells temps. Un grup de dones reclamava la igualtat salarial, la disminució de la jornada laboral a 10 hores i un temps per a poder donar de mamar als seus fills. Durant aquesta vaga, van morir més d'un centenar de dones cremades en una fàbrica de Sirtwoot Cotton, en un incendi que es va atribuir a l'amo de la fàbrica com a resposta a la vaga.

En 1910, durant la Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores celebrada a Copenhaguen (Dinamarca) més de 100 dones van aprovar declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Actualment, se celebra com el Dia Internacional de la Dona.
Text pres de la pàgina web del INTEF (Instituto Nacional de Tecnologías Educativas y Formación del profesorado):
http://www.ite.educacion.es/ca/inicio/noticias-de-interes/763-8-de-marzo-dia-internacional-de-la-mujer



En la biblioteca del Cefire de València, per la nostra banda, hem preparat una bibliografia sobre Dona, igualtat i coeducació, que pot ser que us interesse.

A continuació destaquem alguns recursos i pàgines d'interès per a desenvolupar el tema en les aules.

ENLLAÇOS INSTITUCIONALS

RECURSOS EDUCATIUS



No hay comentarios:

Publicar un comentario