lunes, 22 de noviembre de 2021

25 de novembre : Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones

 

Per què aquest Dia internacional?

La violència contra dones i xiquetes és una de les violacions dels drets humans més esteses, persistents i devastadores del món actual sobre les quals amb prou dificultats s'informa a causa de la impunitat de la qual gaudeixen els agressors, i el silenci, l'estigmatització i la vergonya que pateixen les víctimes.

En forma general, la violència es manifesta de forma física, sexual i psicològica i inclou:

  • Violència per un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, feminicidi)

  • Violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, abús sexual infantil, matrimoni forçat, assetjament de carrer, assetjament cibernètic)

  • Tracta d'éssers humans (esclavitud, explotació sexual)

  • Mutilació genital.

  • Matrimoni infantil.

Per a major clarificació, la Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona emesa per l'Assemblea General de l'ONU en 1993, defineix la violència contra la dona com “tot acte de violència que tinga o puga tenir com resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada.”

Encara que totes les dones, a tot arreu del món, poden patir violència de gènere, algunes dones i xiquetes són particularment vulnerables, exemple d'elles són les xiquetes i les dones més majors, les dones que s'identifiquen com a lesbianes, bisexuales, transgénero o intersex, les migrants i refugiades, les de pobles indígenes o minories ètniques, o dones i xiquetes que viuen amb el VIH i discapacitats, i aquelles en crisis humanitàries.

La violència contra la dona segueix sent un obstacle per a aconseguir la igualtat, el desenvolupament, la pau, igual que el respecte dels drets humans de dones i xiquetes. La promesa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de no deixar que ningú es quede arrere, no podrà complir-se sense primer posar fi a la violència contra dones i xiquetes.

Text extret pàgina web: http://www.un.org/es/events/endviolenceday/

#HoraDeParlar #NiUnaMenys #EnsVolemVives

25 N. Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

 

Per què en aquesta data?

L'elecció del 25 de novembre com a Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones es remunta a una data històrica de violència que s'ha de recordar.

El 25 de novembre de 1960, les germanes Pàtria, Minerva i María Teresa Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana van ser brutalment assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Leonidas Trujillo.

En 2009 ONU Dones va llançar la campanya DI NO UNEIX-TE, designant el 25 de cada mes com a Dia Taronja. Aquesta iniciativa pretén mobilitzar a la societat civil, activistes , governs i el Sistema de l'ONU perquè junts amplien l'impacte de la campanya del Secretari General, UNEIX-TE per a Posar Fi a la violència contra les Dones. S'anima als participants al fet que porten posat una mica de color taronja per a mostrar solidaritat amb la campanya, ja que aquest color simbolitza un futur millor i un món lliure de violència contra dones i xiquetes.

El tema de la campanya 2021 és “Pinta el mundo de naranja: ¡Pongamos fin a la violencia contra las mujeres YA!” i com a edicions anteriors, la data marca el llançament dels 16 dies d'activisme, que conclouran el 10 de desembre 2020 coincidint amb la celebració del Diadels Dret Humans.

Uneix-te a la campanya! Pots participar en persona o a través de les xarxes socials amb les etiquetes: #pintaelmundodenaranja #16días.


En la Biblioteca del Cefire de València hem elaborat una bibliografia en la qual pots veure tot el que hi ha en les Biblioteques de Cefire sobre el tema. Si t'interessa alguna cosa te la podem prestar. Acosta't!!!


Enllaços institucionals:



Corto documental JUNTAS. Ministerio de Igualdad


A continuació us recomanem alguns enllaços amb recursos per a treballar amb els/les vostres alumnes el tema de la violència contra la dona i la coeducació:


Enllaços recursos educatius:


Cómo aprender a amar en igualdad. Marina Marroquí, educadora social. Aprendemos juntos, BBVA

No hay comentarios:

Publicar un comentario