miércoles, 3 de noviembre de 2021

4 de novembre : Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament a l'Escola

 

La violència i l'assetjament escolar, inclòs el ciberassetjament, són freqüents i afecten nombrosos xiquets i adolescents.

Els Estats membres de la UNESCO van designar el primer dijous de novembre de cada any com a Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament a l'Escola, inclòs el Ciberassetjament, reconeixent d'aquesta manera que la violència en l'entorn escolar sota totes les seues formes atempta contra els drets dels xiquets i els adolescents, la salut i el benestar. La UNESCO fa una crida als Estats membres, associats de les Nacions Unides, altres organitzacions internacionals i regionals interessades, així com a la societat civil, incloses les organitzacions no governamentals, les persones i altres parts interessades a prestar ajuda en la promoció, organització i celebració d'aquest dia internacional.

Enguany, el Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament a l'Escola, inclòs el Ciberassetjament, se celebrarà el 4 de novembre i tindrà com a tema “Lluitar contra el ciberassetjament i altres formes de violència en línia que involucren a xiquets, xiquetes i joves”.

Encara que la violència en línia no ocorre només en els centres educatius, el sistema educatiu té una missió important que complir en abordar les qüestions de seguretat en Internet, de ciutadania digital i d'utilització de tecnologies. L'educació formal pot i deu exercir un paper clau en brindar als xiquets, xiquetes i joves les capacitats i coneixements necessaris per a identificar la violència en línia i protegir-se contra les diferents formes en què pot presentar-se, ja siga per part dels seus companys o dels adults.

La violència en línia, inclòs el ciberassetjament, afecta els rendiments escolars, la salut mental i la qualitat de vida dels alumnes. Els xiquets i xiquetes que solen ser víctimes d'assetjament tenen tres vegades més probabilitats de sentir-se exclosos a l'escola que aquells que no. A més, corren el doble de risc de faltar a classes, i tendeixen més a abandonar el sistema d'educació formal abans d'acabar els seus estudis secundaris.

Aquest Dia té com a objectiu sensibilitzar a les persones a escala mundial sobre el problema de la violència en línia i el ciberassetjament, les seues conseqüències i la necessitat de posar-los fi. També fa un anomenat als alumnes, els pares, els altres membres de la comunitat educativa, les autoritats encarregades de l'educació i els diversos sectors i associats, inclòs el sector de les tecnologies, a parar-li esment a aquest problema per a incitar-los a contribuir a la prevenció de la violència en línia, amb la intenció de garantir la seguretat i el benestar de xiquets, xiquetes i joves.

 


La Generalitat Valenciana va publicar la ORDRE 3/2017, de 6 de febrer, de la Conselleria de Educació, Investigació,Cultura i Esport, per la qual es constitueixen les unitats d'atenció i intervenció del Pla de prevenció de la violència i promoció dela convivència (PREVI) i se estableix el procediment per al seu funcionament.

En la pàgina web de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport també podeu trobar protocols i orientacions per al tema de l’assetjament escolar

A la Biblioteca del Cefire de Valencia hem preparat una bibliografia relacionada amb el tema, en la que pots trobar enllaços al text complet i referències bibliogràfiques dels llibres que tenim en la biblioteca a la teua disposició. A més, t’invitem a consultar el post que recentment, elaborarem amb motiu del Día Internacional de Internet segura en el que també pots trobar molta informació relacionada amb el tema. També podeu consultar el post dedicat al Dia de la Lluita contra l'Homofòbia



Juntos contra el acoso escolar. UNESCO



Enllaços d'interés

 

Guies, informes, programes, etc. en pdf


Més Recursos

Mitjans audiovisuals

 

Selecció de curts


No hay comentarios:

Publicar un comentario