viernes, 27 de mayo de 2022

Urbajoc

 Autors: Josep Lluís Miralles, María Calvete Marco, Inés Gómez Iñiguez

Títol: Urbajoc

Editor: Fundació Valacastell

Població: València

Any: 2020

Pàgines: 113

ISBN: 978-84-121798-6-6




Aquest llibre és una guia per jugar un joc: URBAJOC. És un joc d'urbanisme per als joves d'instituts. És el resultat d'una recerca en el camp de l'ensenyança-aprenentage.

Tenint en compte els principis d’intervenció educativa en els alumnes de nivell secundari, els autors han dissenyat “URBAJOC”, un joc de rol en el qual l’alumne serà el protagonista del seu propi aprenentatge. La seua implicació en el joc li permetrà conèixer el procés de creixement urbà, de construcció d'una ciutat en una zona geogràfica concreta, que és la zona on ha nascut ell, potser també els seus pares, els seus avis, on viu actualment i on està escolaritzat. Les accions del joc desperten una gran curiositat, que el professor haurà d’aprofitar per a enrolar l'alumne en eixe viatge de recerca, de consultes, de visites a arxius i biblioteques, amb la qual cosa no sols aprendrà coneixements, sinó abundants estratègies que enriquiran la seua capacitat de aprendre a aprendre i els coneixements previs que tenia abans del seu poble i dels voltants. Al llarg del joc l’alumne ocupa un rol dins d’eixe esdevenir urbanístic, socioeconòmic, de la zona a estudiar. Des de qualsevol rol (banquer, industrial, treballador de la indústria, comerciant...) anirà comprenent la complicada xarxa de relacions humanes i econòmiques en funció del paper que desenvolupa.

URBAJOC és un joc pensat per a aplicar en l’últim cicle de Primària, primer cicle de l’ESO, i molt especialment en els grups com els de diversificació curricular, amb un curriculum que s’ha de treballar a través de grans àmbits interrelacionats entre sí, com una mesura excepcional de tractament curricular. Aquestos alumnes requereixen un plantejament didàctic diferent, estràtegies motivadores que possibiliten il·lusionar-los, que fomenten el seu interés i la seua curiositat cap a coses pròpies i inmediates a ells.

URBAJOC, dins de la línia dels jocs de rol, és una forma alternativa, interessant, socialitzadora i activa d’afrontar el procés d’ensenyança-aprenentatge.

Gràcies al Col·legi Públic de Benifaraig i la seua predisposició s'ha pogut practicar el joc amb alumnes seus amb l'objectiu de comprovar la viabilitat del projecte sota la coordinació de les professores Maria Calvete i Inés Gómez i així poder ajustar millor les regles conforme a un assaig real.

A la Biblioteca del CEFIRE de València, la Biblioteca del CEFIRE de Torrent i la Biblioteca del CEFIRE de Xàtiva podeu trobar en préstec aquest llibre i molts més.


No hay comentarios:

Publicar un comentario