El 17 de maig de fa 30 anys l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va desclassificar l'homosexualitat com una malaltia mental. El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfobia (en anglès, International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT) té com a objectiu principal coordinar tot tipus d'accions que servisquen per a denunciar la discriminació que són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuales i transexuales, i per a fer avançar els seus drets a tot el món. El col·lectiu que commemora el dia d’avui no ho ha tingut gens fàcil. Lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals sempre han estat en el punt de mira dels que defensen una malentesa “normalitat o normativitat” . Al llarg de la historia han patit i pateixen diferents tipus de discriminació, rebuig i fins i tot penalitzacions jurídiques greus.
Tot i així les coses van canviant. De ser considerats com a persones perilloses socials, delinqüents, corruptores de menors, malaltes mentals, pecadores etc... a l’estat espanyol fa temps que s’intenta equiparar en drets el col·lectiu LGTBQ als que gaudeixen les persones que no pertanyen al col.lectiu.
El tema d'enguany: Els nostres cossos, les nostres vides, els nostres drets
Per qué tractem aquest tema en el nostre blog? Perquè l'escola no pot donar l'esquena a la diversitat afectiu sexual i d'identitat de gènere, a més que hi ha una preocupant incidència de l'assetjament escolar homofóbico i transfóbico que cal aturar.
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura(UNESCO), adverteix que l'assetjament escolar per homofòbia i transfobia és un problema universal, «implica la violació dels drets d'estudiants i docents i impedeix la nostra capacitat col·lectiva per a obtenir una Educació de Qualitat per a Tots» El dret al lliure desenvolupament de la personalitat, així com a una vida digna i lliure de violència, constitueix un dels principals drets humans reconeguts internacionalment (Art. 5, 12, 22 i 26 de la Declaració Universal de DDHH)
En aquest marc, el dret a l'educació sense discriminació per orientació sexual o identitat de gènere es troba recolzat pels articles 2, 28 i 29 de la Convenció sobre els Drets del Xiquet.
(Text extret: https://tiempodeactuar.es/blog/ante-el-acoso-por-homofobia-y-transfobia-educacion/ i http://www.sant-adria.net/sant-adria-per-temes/igualtat/noticies/trenca-el-silenci-dia-internacional-contra-la-homofobia-la-transfobia-y-la-bifobia-17-de-maig-de-2020)
Diversidad sexual y convivencia: una oportunidad educativa
A la biblioteca del CEFIRE de València, amb motiu d'aquesta efemèride, hem elaborat una breu bibliografia amb recursos per a treballar la diversitat sexual. Tots aquestos materials es troben disponibles en préstec en les biblioteques dels CEFIRE
Fa un temps ja varem varem publicar un post sobre l'assetjament escolar que pensem que pot ser del vostre interés.
Movimiento Contra la Intolerancia
Enllaços institucionals Generalitat Valenciana
Vicepresidencia i Conselleria d'Igualtat i Politiques Inclusives
Conselleria de Educació, Cultura i Esport
ORDE 62/2014, de 28 de juliol, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’actualitza la normativa que regula l’elaboració dels plans de convivència en els centres educatius de la Comunitat Valenciana i s’establixen els protocols d’actuació i intervenció davant de supòsits de violència escolar
Enllaços institucionals
IDAHOBT. International Day against Homophobia, Transphobia and Biphobia
UNESCO. Socios sobre la violencia homofóbica y transfóbica en el contexto educativo
UNESCO. Violencia homofóbica y transfóbica en el sector educativo
PNUD Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo Día Internacional contra la Homofobia , la Transfobia y la Bifobia
A continuació us adjuntem una sèrie d'enllaços a recursos educatius. D'entre tots ells volem destacar Abrazar la diversidad: propuestas para una educación libre de acosohomofóbico y transfóbico, publicat en 2015 per Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades i en col·laboració amb el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.
El document incorpora una Guia d'Acció per a reforçar la prevenció, la detecció i l'actuació enfront de situacions de discriminació en els centres educatius per qüestió d'orientació sexual. Es tracta de 30 recomanacions generals i una sèrie de recomanacions particulars dirigides a tota la comunitat educativa, des de l'adreça dels centres als alumnes i les seues famílies, passant, per descomptat, pel personal docent.
Així mateix, es precisa una llista d'indicadors per a detectar casos d'assetjament escolar per homofòbia o transfobia. 61 indicadors contrastables, organitzats conforme a la diversitat de relacions entre les parts: autoritats, personal docent, alumnat i familiars. Altres 16 indicadors permeten identificar si els centres educatius són espais que afavoreixen el respecte a la diversitat sexual, familiar i d'identitat de gènere.
Recursos educatius
Conselleria de Educación
Blog Karicies. Educació afectivo sexual. IES Isabel de Villena (València)
Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Inclusió Educativa. Guies d’Educació Sexual
Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Inclusió Educativa. Guia de masculinitats igualitàries
Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Innovació Educativa. Propostes didàctiques per a treballar el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia
COGAM, ILGA Europe. Ciberbullying LGBT-fóbico. Nuevas formas de intolerancia
Combattre l'homophobie : pour un école ouverte à la diversité
Diversidad sexual: educamos para la vida y la vida es diversa
Diversidad sexual y convivencia en los centros educativos : una oportunidad educativa
UNESCO. No mires hacia otro lado: no a la exclusión del alumnado LGBTI
UNESCO. Respuestas del sector de educación frente al bullying homofóbico
XTEC. Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia
No hay comentarios:
Publicar un comentario