lunes, 3 de febrero de 2014

La Pilota Valenciana




Un dels objectius del Govern Valencià és potenciar, difondre i prestigiar la Pilota valenciana. Aquest esport autòcton tan nostre, és el millor exemple de l'arrelament dels nostres orígens i de les nostres senyes d'identitat, com a elements no sols de passat sinó també de present i de futur a la Comunitat. Per això, des de la Generalitat Valenciana s'han impulsat programes com el de Pilota a l'escola
 
Pilota a l'escola és un programa que naix l'any 2007 en la Conselleria de Cultura, Educació i Esports, i que actualment assumeix la Conselleria de Governació i Justicia, amb la finalitat de introduir el Joc de Pilota en els Centres Educatius de la Comunitat Valenciana, i que la Federació de Pilota Valenciana, com entitat pública única reconeguda oficialment per promocionar el nostre esport, s'encarrega de dur endavant, coordinant i organitzant les diferents activitats.
Aquesta mesura suposa el recolzament a la Pilota Valenciana com eina educativa i de introducció del nostre esport després d'altres dos mesures excel·lentíssimes : el decret que obliga als centres de nova construcció a incloure instal·lacions esportives adients al Joc de Pilota en la seua construcció, i la inclusió en els Currículums Oficials d'Educació Física del Joc de Pilota com un dels eixos fonamentals dels objectius a desenrotllar en l'assignatura.

A la biblioteca del CEFIRE de València podeu trobar alguns materials relacionats amb la Pilota Valenciana que podem ser del vostre interés. Ací podeu consultar els nostres fons sobre el tema. Qualsevol material es troba a la vostra disposició per a la seua consulta o el seu préstec.
A més a més, hem elaborat un ampli recull bibliogràfic sobre el nostre esport valència que podeu consultar ací.

També ens ha paregut interessant destacar l'exposició Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana, produïda pel Museu Valencià d'Etnologia juntament amb el Museu de Pilota de Genovés i l'Ajuntament de Genovés, que s'inaugurà el 7 de novembre de 2013 i romandrà oberta fins al 23 de març de 2014 (ací podeu consultar el fullet de mà de l'exposició). Amb motiu d'esta exposició, s'ha publicat el catàleg Faixa roja, faixa blava : la pilota valenciana. Al següent enllaç, al Etnobloc : mes a mesllibres i demés de la biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia, el comissari de la mostra, David Sarasol Moscardó, ens presenta aquesta publicació. Este catàleg podeu trobar-ho tant a la biblioteca del CEFIRE de València com a la biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia. A més a més, s'han organitzat visites comentades a l'exposició i l'assistència a una partida de pelota

Esta exposició es completa amb un cicle de conferències organitzat al voltant d'aquest esport tradiçional : Va de bo. Volem destacar la del dia 6 de febrer, La pilota a l'escola, amb la participació de Jordi Naya, Vicent Pérez i Manolo Conca (tots ells, professors d'intitut i formadors de la Federació de Pilota Valenciana.)








No hay comentarios:

Publicar un comentario