martes, 31 de mayo de 2022

5 de junio: Día Mundial del Medio Ambiente

 
El Día Mundial del Medio Ambiente es uno de los principales vehículos que las Naciones Unidas utilizan para fomentar la sensibilización mundial sobre el medio ambiente y promover la atención y acción política al respecto. 
 
Los objetivos son darle una cara humana a los temas ambientales, motivar que las personas se conviertan en agentes activos del desarrollo sostenible y equitativo, promover el papel fundamental de las comunidades en el cambio de actitud hacia temas ambientales, y fomentar la cooperación, la cual garantizará que todas las naciones y personas disfruten de un futuro más prospero y seguro.

El lema de esta año 2022 es: “Una sola Tierra” este año auspiciado por Suecia. Con este lema se invita a vivir de manera sostenible y en armonía con la naturaleza. La consigna “Una sola Tierra” destaca la necesidad de vivir de forma sostenible, en armonía con la naturaleza, a través de cambios sustanciales impulsados por políticas y elecciones cotidianas que nos guíen hacia estilos de vida más limpios y ecológicos.


La celebración tendrá lugar 50 años después de la primera Conferencia de las Naciones Unidas sobre el Medio Humano de Estocolmo, en la cual se acordó el establecimiento del PNUMA y se designó el 5 de junio de cada año como el Día Mundial del Medio Ambiente. “Una sola Tierra” fue el lema de esa conferencia celebrada en 1972 y, 50 años después, sigue vigente: este planeta es nuestro único hogar y es responsabilidad de la humanidad salvaguardar sus recursos finitos.
 
El Día Mundial del Medio Ambiente es, sobre todo, una plataforma mundial para inspirar un cambio positivo, y se basa en el precepto de que un cambio global requiere de una comunidad global. El Día impulsa a las personas a pensar en la forma en la que consumen; a las empresas, a desarrollar modelos más ecológicos; a los agricultores y fabricantes, a producir de forma más sostenible; a los gobiernos, a salvaguardar los espacios silvestres; a los educadores, a inspirar a los estudiantes a vivir en armonía con la Tierra; y a los jóvenes, a que se conviertan en audaces guardianes de un futuro verde. Requiere de todos nosotros.
     

En la Biblioteca del Cefire de Valencia hemos preparado una bibliografía con materiales sobre educación ambiental que tenemos en las bibliotecas de CEFIRE y que puedes consultar aquí. 
 
La Biblioteca del Cefire CTEM también ha publicado un post para celebrar este día, en el que también se incluye una bibliografía y un montón de recursos interesantes. No dejéis de visitarlo.
 
De entre todos estos materiales, nos gustaría destacar esta guía porque nos parece muy interesante para el profesorado de todos los niveles:
Educar para la transformación ecosocial : orientaciones para la incorporación de la dimensión ecosocial al currículo [Llibres]. 1ª ed., 1ª reimp. Madrid : FUHEM Educación + Ecosocial, 2019.  170 p. ; 24 cm. 
 
Si te interesa este, o cualquier otro material de los que hay en la bibliografía, pásate por la biblioteca y llévatelo. Además, a partir del 15 de junio, disfruta de nuestro préstamo especial de verano.

También hemos preparado una selección de enlaces a recursos educativos para que podáis utilizarlos en el aula con vuestros alumnos:

RECURSOS EDUCATIVOS 



RECURSOS EDUCATIVOS EN EL PORTAL DEL INTEF 

PÁGINAS DE INTERÉS

lunes, 30 de mayo de 2022

Revista de Educación. Abril-Junio. Nº 396


Acaban de publicar un nuevo número de la Revista de Educación. Pinchando sobre los títulos de los artículos podéis acceder al texto completo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investigaciones

Reseña

 

viernes, 27 de mayo de 2022

Urbajoc

 Autors: Josep Lluís Miralles, María Calvete Marco, Inés Gómez Iñiguez

Títol: Urbajoc

Editor: Fundació Valacastell

Població: València

Any: 2020

Pàgines: 113

ISBN: 978-84-121798-6-6




Aquest llibre és una guia per jugar un joc: URBAJOC. És un joc d'urbanisme per als joves d'instituts. És el resultat d'una recerca en el camp de l'ensenyança-aprenentage.

Tenint en compte els principis d’intervenció educativa en els alumnes de nivell secundari, els autors han dissenyat “URBAJOC”, un joc de rol en el qual l’alumne serà el protagonista del seu propi aprenentatge. La seua implicació en el joc li permetrà conèixer el procés de creixement urbà, de construcció d'una ciutat en una zona geogràfica concreta, que és la zona on ha nascut ell, potser també els seus pares, els seus avis, on viu actualment i on està escolaritzat. Les accions del joc desperten una gran curiositat, que el professor haurà d’aprofitar per a enrolar l'alumne en eixe viatge de recerca, de consultes, de visites a arxius i biblioteques, amb la qual cosa no sols aprendrà coneixements, sinó abundants estratègies que enriquiran la seua capacitat de aprendre a aprendre i els coneixements previs que tenia abans del seu poble i dels voltants. Al llarg del joc l’alumne ocupa un rol dins d’eixe esdevenir urbanístic, socioeconòmic, de la zona a estudiar. Des de qualsevol rol (banquer, industrial, treballador de la indústria, comerciant...) anirà comprenent la complicada xarxa de relacions humanes i econòmiques en funció del paper que desenvolupa.

URBAJOC és un joc pensat per a aplicar en l’últim cicle de Primària, primer cicle de l’ESO, i molt especialment en els grups com els de diversificació curricular, amb un curriculum que s’ha de treballar a través de grans àmbits interrelacionats entre sí, com una mesura excepcional de tractament curricular. Aquestos alumnes requereixen un plantejament didàctic diferent, estràtegies motivadores que possibiliten il·lusionar-los, que fomenten el seu interés i la seua curiositat cap a coses pròpies i inmediates a ells.

URBAJOC, dins de la línia dels jocs de rol, és una forma alternativa, interessant, socialitzadora i activa d’afrontar el procés d’ensenyança-aprenentatge.

Gràcies al Col·legi Públic de Benifaraig i la seua predisposició s'ha pogut practicar el joc amb alumnes seus amb l'objectiu de comprovar la viabilitat del projecte sota la coordinació de les professores Maria Calvete i Inés Gómez i així poder ajustar millor les regles conforme a un assaig real.

A la Biblioteca del CEFIRE de València, la Biblioteca del CEFIRE de Torrent i la Biblioteca del CEFIRE de Xàtiva podeu trobar en préstec aquest llibre i molts més.


Novetats legislatives. 21 - 27 de maig

 https://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500025575782&name=DLFE-2288653.pdf

En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.
 

martes, 24 de mayo de 2022

3 de juny : Dia Mundial de la Bicicleta

 


 

El Dia Mundial de la Bicicleta, se celebra el 3 de juny de cada any, gràcies a un decret de l'ONU, proclamat l'any 2018. L'objectiu essencial de commemorar aquesta data és donar-li més protagonisme a un mitjà de transport com és la bicicleta i que el mateix puga servir per a pal·liar una mica la crisi del món actual a causa de la contaminació i al canvi climàtic que està experimentant el planeta. 

Les bicicletes han sigut utilitzades com a mitjà lúdic de transport des de fa més de dos segles. El seu ús s’ha popularitzat enórmement en els últims anys com una proposta racional i ecològica. T’animem a utilitzar la bici per a moure’t per la ciutat. València és una ciutat ideal per a fer-ho i la llibertat, rapidesa i la sensació de benestar que ens proporciona la bicicleta és incomparable a cap altre mitjà de locomoció.

La felicidad es un concepto abstracto, que se convierte en una sensación muy concreta con solo ir en bicicleta camino del mar. Aprender a montar en bicicleta es el primer desafío de cualquier niño, la primera lección que aprende ante la futura adversidad, sino pedaleas, te caes, una enseñanza, que a su vez te concede la primera libertad".

Fragment de l'escriptor i columnista Manuel Vicent, extret del seu llibre Radical Libre (2012)

 

En la Biblioteca del CEFIRE de València hem elaborat una breve bibliografia amb alguns recursos de les biblioteques dels CEFIRE sobre Bicicleta i sostenibilitat. Si t'interessa, punxa en el següent enllaç.

A continuació, vos adjuntem una serie d'enllaços amb informació i recursos que pot ser vos resulten d'interés:


Recursos didáctics:


Pàgines d'interés

Novedades Hemeroteca. Aula de Secundaria. Mayo-Junio 2022. Nº 46

 




 
 
 
 
Ha llegado a la biblioteca del CEFIRE de Valencia un nuevo número de la revista Aula de Secundaria










lunes, 23 de mayo de 2022

Novetats Hemeroteca. Aula de Infantil. Mayo-Junio 2022 Nº 114








Novetats hemeroteca. Cuadernos de Pedagogía. Nº 531 Mayo 2022

 






 

jueves, 19 de mayo de 2022

Novetats legislatives. 14 - 20 de maig

 https://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500025575782&name=DLFE-2288653.pdf

En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.
 

 

jueves, 12 de mayo de 2022

Novetats legislatives. 07 - 13 de maig

 https://mestreacasa.gva.es/c/document_library/get_file?folderId=500025575782&name=DLFE-2288653.pdf

En el següent enllaç podeu consultar les novetats legislatives de la setmana relacionades amb educació, publicades en el DOGV y en el BOE.
 

 

Novetats Hemeroteca. Perspectiva escolar. Maig/Agost 2022. Nº 417

 


 

 

 Ha arribat a la Biblioteca del CEFIRE de Valencia un nou número de la revista Perspectiva Escolar, editada per la editorial de la Associació de Mestres Rosa Sensat

El monogràfic de este mes es titula "El català a l'escola".



 

 



17 de maig : Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia


El 17 de maig de fa 30 anys l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va desclassificar l'homosexualitat com una malaltia mental. El Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfobia (en anglès, International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT) té com a objectiu principal coordinar tot tipus d'accions que servisquen per a denunciar la discriminació que són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuales i transexuales, i per a fer avançar els seus drets a tot el món. El col·lectiu que commemora el dia d’avui no ho ha tingut gens fàcil. Lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals sempre han estat en el punt de mira dels que defensen una malentesa normalitat o normativitat” . Al llarg de la historia han patit i pateixen diferents tipus de discriminació, rebuig i fins i tot penalitzacions jurídiques greus.

Tot i així les coses van canviant. De ser considerats com  a persones  perilloses socials, delinqüents, corruptores de menors, malaltes mentals, pecadores etc...  a l’estat espanyol fa temps que s’intenta  equiparar en drets el col·lectiu LGTBQ als que gaudeixen les persones que no pertanyen al col.lectiu.

El tema d'enguany: Els nostres cossos, les nostres vides, els nostres drets

Per qué tractem aquest tema en el nostre blog? Perquè l'escola no pot donar l'esquena a la diversitat afectiu sexual i d'identitat de gènere, a més que hi ha una preocupant incidència de l'assetjament escolar homofóbico i transfóbico que cal aturar. 

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura(UNESCO), adverteix que l'assetjament escolar per homofòbia i transfobia és un problema universal, «implica la violació dels drets d'estudiants i docents i impedeix la nostra capacitat col·lectiva per a obtenir una Educació de Qualitat per a Tots» El dret al lliure desenvolupament de la personalitat, així com a una vida digna i lliure de violència, constitueix un dels principals drets humans reconeguts internacionalment (Art. 5, 12, 22 i 26 de la Declaració Universal de DDHH)

En aquest marc, el dret a l'educació sense discriminació per orientació sexual o identitat de gènere es troba recolzat pels articles 2, 28 i 29 de la Convenció sobre els Drets del Xiquet.

(Text extret: https://tiempodeactuar.es/blog/ante-el-acoso-por-homofobia-y-transfobia-educacion/ i http://www.sant-adria.net/sant-adria-per-temes/igualtat/noticies/trenca-el-silenci-dia-internacional-contra-la-homofobia-la-transfobia-y-la-bifobia-17-de-maig-de-2020)

Diversidad sexual y convivencia: una oportunidad educativa

 


A la biblioteca del CEFIRE de València, amb motiu d'aquesta efemèride, hem elaborat una breu bibliografia amb recursos per a treballar la diversitat sexual. Tots aquestos materials es troben disponibles en préstec en les biblioteques dels CEFIRE

Fa un temps ja varem varem publicar un post sobre l'assetjament escolar que pensem que pot ser del vostre interés.

 

Movimiento Contra la Intolerancia 




Enllaços institucionals Generalitat Valenciana



Enllaços institucionals

A continuació us adjuntem una sèrie d'enllaços a recursos educatius. D'entre tots ells volem destacar Abrazar la diversidad: propuestas para una educación libre de acosohomofóbico y transfóbico, publicat en 2015 per Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades i en col·laboració amb el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

 


El document incorpora una Guia d'Acció per a reforçar la prevenció, la detecció i l'actuació enfront de situacions de discriminació en els centres educatius per qüestió d'orientació sexual. Es tracta de 30 recomanacions generals i una sèrie de recomanacions particulars dirigides a tota la comunitat educativa, des de l'adreça dels centres als alumnes i les seues famílies, passant, per descomptat, pel personal docent.

Així mateix, es precisa una llista d'indicadors per a detectar casos d'assetjament escolar per homofòbia o transfobia. 61 indicadors contrastables, organitzats conforme a la diversitat de relacions entre les parts: autoritats, personal docent, alumnat i familiars. Altres 16 indicadors permeten identificar si els centres educatius són espais que afavoreixen el respecte a la diversitat sexual, familiar i d'identitat de gènere.

 

Recursos educatius

Conselleria de Educación